01 Aralık 1999 22:00

Türk-İş delegelerinden

   hükümete ve IMF'ye tepki

Paylaş
Türk-İş delegelerinden
    hükümete ve IMF'ye tepki
Türk-İş 18. Olağan Genel Kurulu dün Devlet Su İşleri Salonu'nda başladı. Beş gün sürecek kongrenin ilk gününde Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve konuklar birer konuşma yaptılar. Genel Kurul'a çok sayıda konuk katılırken, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın kongreye katılmaması delegelerin tepkisine neden oldu. Delegeler, tepkilerini konuşmacılara 'laf atarak', yer yer de sloganlarla dile getirdiler.
Açılış konuşmasını yapan Bayram Meral, siyasileri seçim öncesinde meydanlarda halka verdikleri sözleri yerine getirmeye çağırdı. Meral, "Sorunlarımıza çözüm bulamayan, verdikleri sözleri yerine getirmeyen siyasilere karşı çalışanlar dün olduğu gibi yarın da Kızılay Meydanı'nın süsü olmaya devam edecektir" dedi. Kıdem tazimatlarının bazı çevreler tarafından kaldırılmasının öngörüldüğünü belirten Meral, "Bu çalışmayı yapanlar ve yaptıranlar iyi bilmelidirler ki, böyle bir teşebbüse geçerlerse, teşebbüse geçenlerin de, onlara destek olacak siyasilerin de başına gökkubeyi yıkarız" tehdidinde bulundu.
Asıl kambur ÖİB
Meral'in konuşmasında IMF'ye yönelik eleştiriler ve Kızılay eylemini gündeme getirdiği bölümler alkış alırken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)'na ilişkin eleştirileri "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye" sloganı ile kesildi. Meral, en kârlı müesseselerin özelleştirme listesine alındığını, bunun en son örneğinin Petrol Ofisi olduğunu belirterek, KİT'lerin değil, Özelleştirme İdaresi'nin devletin sırtında kambur olduğunu söyledi. Özelleştirilmesi ve kapatılması gereken müessesenin Özelleştirme İdaresi olduğunu söyleyen Meral, özelleştirmenin, hiçbir sorunu çözmediğini, aksine yeni sorunlar eklediğini kaydetti. Meral, sözlerini "Yaşasın Türk-İş, Yaşasın Türk-İş'in onurlu sancağını taşıyan değerli arkadaşlarım, Yaşasın Türk-İş'in bütünlüğü" diye tamamladı.
Daha sonra Türk-İş Genel Kurulu'nu yönetmek için divan başkanlığına Başkanlar Kurulu kararıyla Genel Mali Sekreter Sabri Özdeş, başkan yardımcılıklarına Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve Dok Gemi-İş Genel Başkanı Nazım Tur getirildi.
Akbulut'tan gaflar
Türk-İş Genel Kurulu'nda Genel Başkan Bayram Meral'in açış konuşmasının ardından söz alan TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, konuşmasına gaflarla başladı. Akbulut'un silahlı bir saldırıyla yaşamını yitiren Türk-İş Genel Sekreteri Şemsi Denizer'e Şevki Denizer, Türk-İş eski başkanlarından Şevket Yılmaz'a da Şevket Demirel demesi salonda gülüşmelere yol açtı. Türkiye'nin parlamenter demokrasi içinde ve Anayasa çerçevesinde idare edileceğini, bu konulardaki eksiklerin giderileceğini öne süren Akbulut, Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğünün büyük ölçüde bulunduğunu, ancak bu konuda bir sınırlamanın demokrasiyi ortadan kaldırmak isteyen düşüncelere getirildiğini savundu.
Kutan hükümeti eleştirdi
Genel Kurul'da söz alan FP Genel Başkanı Recai Kutan da, Türkiye'nin depremler geçirdiğini belirterek, "Ben sadece Bolu'dan İstanbul'a kadar uzanan jeolojik depremi kastetmiyorum. Türkiye'de deprem sadece bu değil, ekonomide, sosyal alanda, siyasi hayatta da deprem var" dedi. Hükümetin 1999 yılı için çalışanları enflasyonun altında ezdirmeyeceği sözü verdiğini ancak uydurma bir enflasyon hedefi ortaya konduğunu kaydeden Kutan, bunun çalışanlara yapılan bir zulüm ve haksızlık olduğunu ifade etti. Kutan, emekçilerin ücretlerinden kesinti yapılarak enflasyonun aşağı çekilmek istenmesinin yanlış olduğunu belirterek, "Enflasyonun nedeni emekçi ücretleri değil, israflardır. Siz vurgunları, talanları, soygunları önleyin, enflasyonun gerçek sebebi budur" diye konuştu.
'Satılmış hükümet istifa'
Genel Kurul'da hükümet adına konuşan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ise milliyetçi bir söylem kullanarak sürekli ekonomik büyüme, sosyal adalet ve birlik şuurunun üçlü omurgayı oluşturduğunu öne sürdü. Öksüz'ün konuşması sırasında salonda bulunan delegelerin bir kısmı "Hükümet istifa!" şeklinde sloganlar attı.
Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in 'uzlaşma ve endüstriyel ilişkilerde dialog' içerikli konuşması sırasında ise, "Hükümet istifa", "Kral çıplak nerede", "Kahrolsun IMF, Bağımsız Türkiye", "Türk-İş burada Hükümet nerede", "Satılmış hükümet istifa" sloganları atıldı. Yücelen konuşmasında hükümet olarak çalışma hayatına barış getirdiklerini öne sürerken salonda bulunan delegeler "Mezara gel mezara, 80 yaşında mı emekli olacağız" sözleri ile tepkilerini dile getirdiler. Konuşmasını zor tamamlayan Yücelen, bir delegenin "Türk-İş burada Hükümet nerede" diye bağırması üzerine, "Ben bunları Hükümet'e iletirim. Ben Hükümet olarak değil ANAP'lı bir üye olarak geldim" yanıtını verdi. Bir başka delegenin "Başbakan gelsin, Çalışma Bakanı gelsin" demesi üzerine ise Bakan Yücelen sessiz kaldı.
Genel Kurul'da yaşanan gerginlik Bayram Meral'in ve görevlilerin devreye girmesi ile yatıştırıldı.
'Tansu Amerika'ya'
Hükümet temsilcisi bakanların ardından söz alan DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de delegelerin sözlü tepkilerinden nasibini aldı. Hükümetin işçileri enflasyona ezdirdiğini söyleyen Tansu Çiller, delegelerin "Sıfır zamları unutmadık", "Tansu Amerika'ya", "Kahrolsun işçi düşmanları" şeklinde sloganlarıyla karşılandı.
Konuşmasında hükümetin IMF'ye teslim olduğunu belirten Çiller, kendi döneminde IMF programı uygulamadığını savundu. Hükümetin uyguladığı politikalar sonucunda ekonomiyi yüzde 4 küçülttüğünü belirten Çiller, bunun işsizlik anlamına geldiğini kaydetti. Hükümeti mezarda emeklilik yasası çıkarmakla suçlayan Çiller, "Bu hükümet vahşi kapitalizm uygulamaktadır. Bugün serbest piyasayı savunan ülkelerde vahşi kapitalizm kalmamıştır. Dünya normlarına uymalıyız" diye konuştu.
Çiller'in ardından söz alan CHP Genel Başkanı Altan Öymen ise, sözlerine Ecevit ve Yaşar Okuyan'ın genel kurula gelmemesini eleştirerek başladı. Öymen, hükümet temsilcilerinin yaptıklarını savunamadıkları, çıkardıkları yasaların özellikle de Sosyal Güvenlik Yasası'nın arkasında duramadıkları için genel kurula gelmediklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs görüşmeleri yarın başlıyor

SONRAKİ HABER

Kongre'ye kulisler egemen oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...