01 Aralık 1999 22:00

Kıbrıs görüşmeleri yarın başlıyor

Kıbrıs Rum lideri Klerides, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ve BM Genel Sekreteri Annan arasındaki dolaylı görüşmeler yarın New York'ta başlıyor.

Paylaş
Kıbrıs görüşmeleri yarın başlıyor
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Glafkos Klerides arasında New York'ta yapılacak görüşmeler yarın başlıyor. Denktaş, bugün New York Türkevi'nde, basın toplantısı düzenleyecek.
Denktaş'ın, yarın BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la ilk görüşmesini yapacağı belirtilirken, görüşmenin saatinin henüz belirlenmediği kaydedildi. Bu arada Denktaş, 5 Aralık Pazar günü Brox'taki Kıbrıs Türk Yardım Cemiyeti'nde, New York ve çevresinde yaşayan Kıbrıslı Türkler'e hitaben bir konuşma yapacak. Denktaş'ın, dolaylı görüşmeler devam ettiği süre içerisinde çeşitli ikili temaslarda da bulunacağı, ancak bunların takviminin henüz kesinlik kazanmadığı belirtildi. Klerides'in de 3 Aralık'ta Annan'la biraraya gelmesi bekleniyor.
Basına bilgi verilmeyecek
BM ile ilgili taraflar arasında, New York'ta 3 Aralık'ta başlayacak Kıbrıs konusundaki dolaylı görüşmeler sırasında basına, içerikle ilgili bilgi verilmemesi konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sözcüsü Fred Eckhard, "Genel Sekreter, basına haber sızdırılmaması konusunda taraflarla anlaşmaya vardı" dedi. Bu tür anlaşmalar geçmişteki görüşmeler sırasında da yapılmış, ancak bilgi sızdırmalar yaşanmıştı. BM yetkilileri, Genel Sekreter'in Kıbrıs özel temsilcisi Alvaro de Soto'nun, Güvenlik Konseyi'ni bu hafta, büyük olasılıkla perşembe günü bilgilendireceğini belirttiler. De Soto, konseye bilgi verdikten sonra gazetecilere de görüşmelerin ne şekilde yürütüleceği konusunda sadece yöntemle ilgili açıklamalarda bulunacak.
Papandreu: Metot bulunmalı
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, "Türkiye'nin AB'ye adaylığına evet demekte zorlanmamaları için, Kıbrıs ve Ege sorunlarının çözüm metodu üzerinde Türkiye ve AB arasında net bir anlayış birliğinin sağlanması gerektiğini" söyledi.
Papandreu, Moskova'da yaptığı temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine, "Biz, bu iki sorunun 10 Aralık Helsinki zirvesine kadar çözümlenmesini elbette beklemiyoruz. Ancak birlik içerisinde, yani AB içerisinde birlikte yer alacaksak, birbirimizi çok iyi anlamalıyız. Aramızdaki sorunlar devam edecekse, bu birlik, birlik olmaz" dedi.
Papandreu, bu iki sorunun nasıl çözümleneceği konusunda oluşacak bu anlayış birliğinin, tüm tarafların çıkarlarını yansıtacak biçimde oluşması gerektiğini de belirterek, "Aksi takdirde Helsinki'de Türkiye'nin adaylığı konusunda evet dememiz, bizim için çok güç olacak" dedi.
Türkiye'ye yardımcı olabilir
Ege konusunun Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda çözümlenmesi gibi barışçı yöntemleri savunduklarını kaydeden Papandreu, Kıbrıs'taki iki toplum lideri arasında 3 Aralık'ta yapılacak görüşmelerde "gerçek bir ilerleme sağlanmasının, AB üyeliğine arzulu olan Türkiye'ye bu yolda yardımcı olacağını" da kaydetti. Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tutumunda bugüne kadar bir değişiklik gözlenmediğini de belirten Papandreu, "Rauf Denktaş ayrı bir devlet istiyor. Bu, BM kararlarına aykırı. Bu tutum Türk Hükümeti tarafından da destekleniyor" şeklinde konuştu. Papandreu, 3 Aralık görüşmelerinde iki liderin "iki halkın nasıl birarada yaşayabileceklerini, ayrılıkları nasıl giderebileceklerini tartışacaklarını" ifade ederek, "Burada sağlanacak gerçek bir aşama, yalnızca Kıbrıs'a değil, Türkiye'ye de AB üyeliği yolunda yardımcı olacak" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ulucanlar katliamı için suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Türk-İş delegelerinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa