01 Aralık 1999 22:00

Bakan halkı kandırıyor

Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, elektrik kesintilerine ithal edilen doğalgazın basıncının düşmesini neden olarak gösterirken, elektrik mühendisleri bakanı yalanladı.

Paylaş
Bakan halkı kandırıyor
Elektrik mühendisleri, İstanbul bölgesine elektrik veren Ambarlı santralinin aynı zamanda fueloil ile de çalıştığını belirterek, Bakan Ersümer'in "Doğalgaz azaldığı için kesintiye gittik" açıklamasının bir aldatmaca olduğuna dikkati çektiler. Ayrıca mühendisler, Hamitabat ve Bursa santrallerine de bu tür durumlar düşünülerek fueloil ile çalışabilmesi için ek yatırımlar yapılması gerektiğini vurguladılar.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, elektrik kesintilerinin nedeni olarak doğalgazın az gelmesi nedeniyle Hamitabat, Ambarlı ve Bursa santrallerinin çalışmamasını gösterirken, elektrik mühendisleri İstanbul ve çevresine elektrik veren Ambarlı Doğalgaz Çevrim Santrali'nin aynı zamanda fueloil ile de çalışabildiğini vurguladılar. Mühendisler diğer iki santralin ise yapılırken bu tür sıkıntılar düşünülüp alternatif kaynaklarla da çalışabilir şekilde tasarlanması gerektiğini belirttiler.
Ambarlı çalışabilir
Konuya ilişkin olarak görüştüğümüz Enerji Yapı Yol-Sen İstanbul Şube Başkanı Gürsel Ümitsever, Ambarlı Doğalgaz Dönüşüm Santrali'nde iki makinenin çalışmadığını, dört makinenin ise çalıştığını hatırlatarak, "Bunlardan ikisi motorin, ikisi de doğalgazla çalışıyor. Adapazarı'ndaki dağıtım merkezinde sıkışıklık olduğu ve o yüzden dağıtımı yapamadıkları söylendi. Ancak Adapazarı'nı aradığımızda bu yalanlandı" dedi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi Başkanı Hüseyin Yeşil ise Doğan Grubu'nun santralleri fueloille çalışacak şekilde dizayn ettiğini, TEAŞ'a bağlı bu santrallerin fueloille çalışacak şekilde yeniden dizayn edilmesi gerektiğini ifade etti. Sadece Ambarlı Santrali'nin aynı zamanda fueloille çalışabilme şansına sahip olduğunu kaydeden Hüseyin Yeşil, "Şu anda Ambarlı ve Hamitabat santrallerini yüzde 40 kapasiteyle çalıştırıyorlar" diye konuştu.
Doğalgaz sıkıntısı nedeniyle baş gösteren elektrik kesintilerinin, doğalgaz santrallerinde fueloil kullanılarak giderilebileceğini vurgulayan EMO Samsun Şube Başkanı Metin Telatar da, enerji üretiminde yaşanan sıkıntılara, EMO olarak aylar önceden dikkat çektiklerini belirtti. Telatar, "Bugünkü yetki karmaşası ortamında, ülkemizi 21. yüzyıla taşıyacak sağlıklı bir enerji politikasını beklemek olanaksızdır" dedi.
Özel santrallere gaz veriliyor
Türkiye'de, halen 3'ü kamuya ait olmak üzere toplam 7 doğalgaz santrali bulunduğunu ifade eden Telatar, kamuya ait santrallerde doğalgaz sıkıntısı yaşanırken, özel kuruluşlara ait santrallere kesintisiz gaz verildiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Devlete ait 3 doğalgaz çevrim santrali fueloil kullanılarak da üretim yapabilmektedir. Bunlardan Ovaakça Santrali en ekonomik olanıdır ve kilowatsaat başına 3-3.5 cent'e elektrik enerjisi üretebilmektedir. Oysa özel sektöre ait 4 doğalgaz santrali elektriği 8-10 sent'e TEAŞ'a satmaktadır. Devlete ait doğalgaz santrallerine gaz verilemezken, daha pahalı enerji satın alınan özel kuruluşlara ait santrallere kesintisiz gaz verilmektedir. Daha da önemlisi, bu santraller de fueloil'le çalışabilmektedir."
Mühendisler ayrıca özel sektörün işlettiği santrallerin hem doğalgazla hem de fueloille çalıştığına dakkati çekerken, bu santrallere doğalgaz akışının kesilmediğini de vurguladılar.
ÖNCEKİ HABER

Zirvede beşli deklarasyon

SONRAKİ HABER

Kesinti yapılırken ayrım yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...