30 Kasım 1999 22:00

Türk-İş Genel Kurulu bugün başlıyor

Genel başkanlık için Bayram Meral, Zeki Polat ve Mustafa Başoğlu'nun yarışacağı Türk-İş 18'inci Olağan Genel Kurulu bugün başlıyor.

Paylaş
Türk-İş Genel Kurulu bugün başlıyor
Türk-İş'in 18'inci Olağan Genel Kurulu bugün DSİ Salonu'nda başlayacak. Beş gün sürecek olan genel kurulda şimdiki Genel Başkan Bayram Meral, TEKSİF Genel Başkanı Zeki Polat ve Sağlık-İş Başkanı Mustafa Başoğlu, Türk-İş başkanlığı için yarışacak. Listeler henüz netleşmemiş olup, kulisler yoğun olarak sürüyor.
Bayram Meral'in konuşmasıyla başlayacak olan genel kurulda Divan Başkanlığı'nı Türk-İş Genel Mali Sekteri Sabri Özdeş, yardımcılıklarını da Dok Gemi-İş Genel Başkanı Nazım Tur ile Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yapacaklar. 463 delegenin katılacağı genel kurulun ilk günü konuk sendikacıların ve parti temsilcileri söz alacak. İkinci ve üçüncü gün, Türk-İş üyesi 35 sendika adına 15'er dakikalık konuşmalarin yapılacağı genel kurulun dördüncü günü, komisyon raporları tartışılıp, adaylar konuşacak. Genel kurul, beşinci gün yapılacak seçimlerle sona erecek.
Genel Kurul delege dağılımı
Genel kurula katılıp oy kullanacak delegelerin sendikalara göre dağılımı ise şöyle: Yönetim Kurulu (4), Denetim Kurulu (3), Tarım-İş (13), Orman-İş (11), Maden-İş (18), Genel Maden-İş (18), Petrol-İş (19), Tek Gıda-İş (26), Şeker-İş (15), Teksif (25), Deri-İş (5), Ağaç-İş (4), Selüloz-İş (9), Basın-İş (4), Basisen (16), Bass (8), Çimse-İş (109, Kristal-İş (5), Türk Metal (30), Dok Gemi-İş (5), T. Yol-İş (33), Tes-İş (33), Tez-Koop-İş (11), Türk Koop-İş (7), TÜMTİS (3), Demiryol-İş (18), Denizciler (7), Hava-İş (5), Liman-İş (5), Haber-İş (16), Sağlık-İş (9), TOLEYİS (10), T. Harb-İş (16), TGS (4), Belediye-İş (31), Türk-Sen (4), Hür-İş (4).
Kulisler sürüyor
Genel kurul bugün başlıyor olmasına rağmen henüz kimin hangi listede yer alacağı, hangi sendikaların kimleri desteklediği net olarak ortaya çıkmış değil. Bayram Meral'in çağrısıyla Çiftlik Lokantası'nda 21 sendika bir araya gelmesine rağmen Meral'in listesi de henüz netlik kazanmadı. Meral listesini, muhalif grubun listesi belli olduktan sonra açıklayacağını ima eden, "Onlar açıklasın ona göre ben de taşları yerine koyacağım" sözlerini kullanırken, Genel Sekreterliğe Tek Gıda-İş Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karakoç'un, Genel Eğitim Sekreterliğine Salih Kılıç'ın, Genel Mali Sekreterliğe Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun ve Genel Teşkilat Sekreterliği'ne Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Hasan Hüseyin Kayabaşı'nın adı geçiyor.
TEKSİF Başkanı Zeki Polat'ın da listesi henüz hazır değil. Polat'ın listesinde Haber-İş Genel Başkanı Cengiz Teke'nin yer alması kesinleşirken, Şeker-İş Genel Başkanı Ömer Çelik'in de adı geçiyor. Baştan beri "Ne Meral, ne Özbek" diye yola çıkan ve Türk-İş'te yönetimlerin değil, anlayışların egemen olmasını isteyen sendikaların arayışları da sürüyor. Bu doğrultuda bir araya gelen Petrol-İş, Hava-İş, TÜMTİS, Tek Gıda-İş, Deri-İş, Belediye-İş, Ağaç-İş, Liman-İş, Basın-İş, Kristal-İş, Tez Koop-İş, Genel Maden-İş genel başkanlarından bazıları Meral'in listesinde yer alınmasını savunurken, bazıları da Meral'in dört yıllık icraatlarını sayarak, artık Türk-İş'teki "kötü yönetime dur demenin zamanının geldiğini" dile getirdiler. Bu doğrultuda Zeki Polat'ın listesine iki isim belirleme çabası ise henüz bir sonuç vermedi. Polat'ın listesine verilmesi düşünülen sendikacılar arasında Belediye-İş Başkanı Nihat Yurdakul ve Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın'ın adı geçiyor.
ÖNCEKİ HABER

Siirt'te OHAL kalkıyor yasaklar sürüyor

SONRAKİ HABER

İETT işçisi yetki kavgasından mağdur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...