30 Kasım 1999 22:00

Demirel ve Ecevit renk vermedi

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Emekli Orgeneral Çevik Bir'in "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi halinde aday olacağı" yolundaki açıklamasını yorumlarken...

Paylaş
Demirel ve Ecevit renk vermedi
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Emekli Orgeneral Çevik Bir'in "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi halinde aday olacağı" yolundaki açıklamasını yorumlarken "Cumhurbaşkanı olma yolu, bu makama seçilme özellikleri olan herkese açıktır" dedi. Başbakan Bülent Ecevit ise, üniversite mezunu olan ve siyasal hakları bulunan herkesin aday olabileceğini söyledi.
Demirel, Ukrayna'ya hareketten önce Esenboğa havaalanında gazetecilerin Bir'in açıklamasını anımsatması üzerine "Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir ülkedir. Cumhurbaşkanı olma yolu bu makama seçilme özellikleri olan herkese açıktır" karşılığını verdi.
Yöntem önerileri aynı
Çevik Bir'in Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yönündeki görüşüne katıldığını söyleyen Demirel, bu görüşü savunanların bir gün başarıya ulaşacaklarını da ifade etti. Demirel, kendisinin adaylığına ilişkin soruları yanıtlarken de kuralların değişmediği sürece herşeyin usulüne göre, meşru yollardan gidilerek yapılacağını söyledi.
Ecevit: 'Herkes gibi'
Başbakan Ecevit, üniversite mezunu olan ve siyasal hakları bulunan herkesin Cumhurbaşkanlığı'na aday olabileceğini söyledi. Ecevit, Başbakanlık'taki açıklamalarının ardından soruları yanıtlarken, "Çevik Bir'in, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi durumunda aday olabileceğine ilişkin açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin" sorulması" üzerine, "Üniversite mezunu olan ve siyasal hakları bulunan, Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını koyabilir" dedi.
Kutan'da çelişki
FP Genel Başkanı Recai Kutan ise TBMM'ye gelişinde ifade ettiği görüşlerini grup toplantısı öncesinde değiştirerek yumuşattı. Kutan Meclis'e gelişinde gazetecilere, "Keşke adaylığını koysa, millet nezdinde nasıl tasvip gördüğünü anlar" dedi. Kutan, TBMM'de grup toplantısı öncesinde gazetecilerin konuya ilişkin soruları yanıtlarken ise, "Özellikle üniformasını çıkardıktan sonra Çevik Bir'in böyle bir işe soyunmuş olması, bizim Anayasa değişikliği teklifimizde belirttiğimiz gibi Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi istikamette görüş bildirmesi bizi memnun eder" diye konuştu. Bazı FP'lilerin, 28 Şubat zihniyetinin aday olmaması gerektiğine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Kutan, "28 Şubat'la irtibatlandırmıyoruz. Hani derler ya, berber, saçın ak mı kara mı, önüne dökülünce görürsün demiş. O zaman herkes önüne dökülünce görür" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Asker Dersim'de minibüs taradı

SONRAKİ HABER

Siirt'te OHAL kalkıyor yasaklar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa