30 Kasım 1999 22:00

"MAI, MIGA, tahkim;

   kahrolsun emperyalizm"

Paylaş
"MAI, MIGA, tahkim;
     kahrolsun emperyalizm"
MAI ve Küreselleşme Karşıtı Çalışma Grubu'nun, 30 Kasım-3 Aralık 1999 tarihleri arasında ABD'nin Seattle kentinde toplanan WTO (Dünya Ticaret Örgütü) 3. Bakanlar Konferansı'nın protesto etmek için 22 Kasım 1999 tarihinde Trakya ve Çorlu'da başlattığı eylem ve etkinlikler dün Ankara'da sona erdi.
Dün sabah saatlerinde Eskişehir'den yola çıkan grup öğle saatlerine doğru Ankara'da ODTÜ Kavşağı'nda karşılandı. Buradaki karşılamaya, TMMOB, Enerji Yapı Yol-Sen, BES, Tüm Sosyal-Sen, Tüm Bel-Sen, Dev. Maden-Sen, Haber-Sen ile Emeğin Partisi (EMEP) üye ve yöneticileri katıldı. Karşılamada yürüyüşçülerin Eskişehir'den yanlarında getirdikleri çiçekleri destek verenlere iletmesi dikkat çekti. Karşılamanın ardından grup, Meşrutiyet Caddesi'ne kadar araçlarla geldi ve buradan "MAI, MIGA, tahkim; kahrolsun emperyalizm" sloganını atarak Kızılay'daki Güvenpark'a kadar yürüdü. Gruba burada, SİP, Ankara Tabibi Odası ve TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu ile birlikte çok sayıda sendika ve kitle örgütü yöneticisi de katıldı.
İmzayı atan Türkiye'ye dönmesin
Burada bir konuşma yapan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, yürüyüş hakkında bilgi verdi. Küçük, yürüyüş güzergâhında MAI'yi, küreselleşmeyi anlattıklarını, emperyalizmin gerçek yüzünü teşhir etmeye çalıştıklarını ve halkın ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi. Küçük, ABD'de yapılacak toplantıda Türkiye'nin antlaşmalara imza atmamasını isteyerek, "Eğer imza atarsanız Türkiye'ye geri dönmeyin. Hangi şirketin vatandaşı iseniz o şirkete gidin" dedi.
MAI ve Küreselleşmeye Karşı Çalışma Grubu'na Makina Mühendisleri Odası adına katılan Armağan Öztuksavul ise Dünya Ticaret Örgütü toplantısında en büyük saldırılardan birisine hazırlanıldığını, işçi ve emekçilerin kapsamlı saldırı ile karşı karşıya olduğunu ve tüm dünyada bu toplantıyı protesto etmek için eylemlerin düzenlendiğini vurguladı.
"Yaşasın sınıf dayanışması", "Bu memleket bizim, sattırmayız", "Kahrolsun kölelik düzeni", "Talana, soyguna, sömürüye son" sloganlarıyla sık sık sözleri kesilen Öztuksavul, "Yürüyüş boyunca gördüklerimiz, dünya halklarının eylemleri umudumuzu diri tutuyor" dedi. Öztuksavul, bu toplantıda imzalanacak antlaşmaların Türkiye ve dünya halkları tarafından kabul edilmeyeceğini dile getirdi. Yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleşen eylem, "Kahrolsun IMF bağımsız demokratik Türkiye", "MAI, MIGA, tahkim; kahrolsun emperyalizm" sloganlarıyla sona erdi.
MAI karşıtları Eskişehir'deydi
MAI ve Küreselleşme Karşıtı Çalışma Grubu, Eşmeden'den sonra Eskişehir'e gitti. Eskişehir'de özelleştirilen ilk fabrika olan Sümerbank Eskişehir Basma Fabrikası önünde, TMMOB'a bağlı odalar, sendikalarla, EMEP ve ÖDP temsilcilerinden oluşan yaklaşık yüz kişilik bir grup tarafından döviz ve çiçeklerle karşılanan grup burada bir açıklama yaptı. Yürüyüşün amacının ve gezilen yerlerin anlatıldığı açıklama "MAI, MIGA, tahkim; kahrolsun emperyalizm" sloganlarıyla sona erdi. Daha sonra Mimarlar Odası'nda düzenlenen bir panele katılan grup, bu panelde 30 Kasım'da Seattle'de yapılacak olan Dünya Ticaret Örgütü'nün toplantısının gündemleri anlatıldı.
ÖNCEKİ HABER

Kışı bahar edebilseydik...

SONRAKİ HABER

TİSK, esnek çalışmanın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...