30 Kasım 1999 22:00

Rusya AGİT kararını tanımadı

Çeçenya'ya yönelik saldırılarını aralıksız sürdüren Rusya, diplomatik arenada ısrarla çatışmaların "Rusya'nın iç sorunu olduğunu" vurguluyor.

Paylaş
Rusya AGİT kararını tanımadı
Çeçenya'ya yönelik saldırılarını aralıksız sürdüren Rusya, diplomatik arenada ısrarla çatışmaların "Rusya'nın iç sorunu olduğunu" vurguluyor. İstanbul'da yapılan AGİT Zirvesi sırasında alınan bir karar doğrultusunda Rusya'ya giden AGİT Dönem Başkanı Knut Vollabaek, umduğunu bulamadı. Vollabaek ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov ise, Rusya'nın "AGİT'in desteğine ihtiyacı olmadığını" söyledi.
İvanov: Arabulucu gerekmez
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Knut Vollebaek, Rusya Dışişleri Bakanı İvanov ile görüşmek ve AGİT yetkililerinin Çeçenya'ya gidebilmeleri için hazırlık yapmak üzere önceki gün Moskova'ya gitti. Rusya Dışişleri Bakanı İvanov, Vollebaek ile görüştükten sonra düzenlediği basın toplantısında, "Sorunu çözmek için arabuluculuğa gereksinme duymuyoruz" dedi. İvanov'dan sonra söz alan Vollebaek ise Çeçenlerle Moskova arasında arabulucu olmak istediklerini söyleyerek, "Ancak bu ziyaretten memnun kaldığımı söylersem doğru söylemiş olmam" dedi.
Rusya: Grozni'ye gireceğiz
Bu arada, Rusya'nın Çeçenya Temsilcisi Nikolay Kochman, Rus birliklerinin Çeçenya topraklarının üçte ikisinin denetimini 20 Aralık'a kadar ele geçireceğini savundu. Kochman, başkent Moskova'da düzenlenen basın toplantısında, "20 Aralık'a kadar Çeçenya'nın dağlık olmayan bölgeleri Rus güçlerinin denetiminde olacak" dedi. Kochman, Grozni'nin de ele geçirileceğini söyledi.
Rus kayıpları
Bölgeden Rusya'nın kayıplarına yönelik haberler de gelmeye devam ediyor. Rus NTV televizyonu, Novogroznenski bölgesinde Çeçen militanların MI-8 tipi bir helikopteri vurduklarını ve pilotlardan birinin öldüğünü, diğerinin yaralandığını bildirdi.
Bölgedeki AFP muhabiri, Çeçenya'nın doğusunda şiddetli çatışmalar yaşandığını kaydetti. Grozni'nin bazı çıkış yollarının bombardımanda hasar gördüğü, bu durumun, sivillerin kuşatma altındaki kentten kaçışına engel olduğu belirtiliyor. Grozni'nin Belediye Başkanı Lecha Dudayev, Rus bombardımanında kent sokaklarında 20 metre derinlikte çukurlar oluştuğunu söyledi.
12 Rus askeri öldürüldü
Öte yandan, Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Valeri Manilov, Rus güçlerinin Çeçenya'ya düzenlediği bir operasyonda 12 Rus askerinin öldürüldüğünü, ikisinin de esir alındığını söyledi. Manilov, RTR televizyonuna yaptığı açıklamada, bir istihbarat birliğine bağlı 14 paraşütçünün Vedeno bölgesine düzenledikleri operasyon sırasında Çeçen güçler tarafından saldırıya uğradıklarını belirtti. Manilov, "Askerlerimiz sonuna kadar çarpışmak zorunda kaldılar. 12'si öldü, 2'si de yaralandı ve esir alındı'' dedi.
Dağıstan'da da 2 Rus askerinin pazar günü silahlı gruplar tarafından esir alındığı bildirildi. Dağıstan'daki Rus güçlerinin basın bürosundan yapılan açıklamada, esir alınan askerlerin akıbeti hakkında hiçbir bilgi edinilemediği, soruşturmanın sürdüğü kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Seattle sokaklarında 'binyıl karnavalı'

SONRAKİ HABER

Uzlaşma pamuk ipliğine bağlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa