29 Kasım 1999 22:00

KNK, AB'den çözüm istedi

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Başkanı İsmet Şerif Vanlı, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'ye yazdığı mektupta...

Paylaş
KNK, AB'den çözüm istedi
Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Başkanı İsmet Şerif Vanlı, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'ye yazdığı mektupta, 10-11 Aralık tarihleri arasında Helsinki'de gerçekleştirilecek AB zirvesinde Kürt sorununun çözümünün gözetilmesini istedi. Vanlı, mektupta, AGİT İstanbul Zirvesi sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i Kürt sorununu siyasi ve demokratik bir şekilde çözmeye davet ettiği için Ahtisaari'ye teşekkür etti.
Adaylığı destekleme koşulu
KNK, AB Helsinki Zirvesi'nde ele alınması beklenen Türkiye'nin adaylığını şu koşullarda destekleyeceklerini ifade etti:
1- Öcalan'a verilen idam cezası infaz edilmemeli. Aynı zamanda KNK Onursal Başkanı olan Öcalan, bu görüşmeler başlamadan tahliye edilmelidir.
2- Resmi görüşmeler başlamadan, Türkiye, kendi sınırları içinde yaşayan Kürt varlığını ve kimliğini kabul etmelidir.
3- Bu, net bir dille ifade edilip uygun anayasal değişiklerle beraber yürürlüğe konulmalıdır; Kürtçe dili de cumhuriyetin iki asli dillerinden biri olarak Türkçe ile eşit bir statüde kabul edilmelidir.
4- Türkiye'nin iki asli halklarının yanısıra Türkiye'de yaşayan Arap, Ermeni, Süryani, Azeri, Çerkes, Gürcü ve Laz topluluklarının kültürel ve kimlik hakları da tanınmalıdır.
Bu gibi adımların İsviçre veya Belçika'da görünen federal modeli örnek alan bir siyasi-demokratik çözümün doğru anayasal temelini teşkil edebileceğini savunan Vanlı, Kürtlerin barışı her zaman savaşa tercih ettiğini, fakat hiçbir zaman ezilmeyi kabul etmediğinin altını çizdi. Vanlı, mektubunu, Helsinki Zirvesi'ne katılacak bütün AB ülkelerinin ilgili yetkililerine de iletecek.
ÖNCEKİ HABER

AİHM'de kritik gün

SONRAKİ HABER

Selçuk AİHM kararlarına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...