29 Kasım 1999 22:00

Demirel'in kâbus günü

Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bayındırlık Bakanı ve diğer hükümet yetkililerinin, prefabrik evleri bitirmek için vaat ettikleri süre bugün doldu.

Paylaş
Demirel'in kâbus günü
Ebru Ilgaz
Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Bülent Ecevit'in, 30 Kasım'a kadar bitirileceğini söylediği prefabrik evler, bazı yerlerde sadece temel ve su basmanı olarak, bazı yerlerde de altyapı çalışmaları unutulmuş olarak bekliyor. Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın'ın demeçleriyle de süren, "30 Kasım'da evler bitecek" taahhüdü, deprem bölgesinde bir gerçeğe dönüşüyor: Olanaksız! 30 Kasım'a saatler kala, Gölcük'te evlerin sadece üçte biri bitirilmişti, Adapazarı'nda ise proje hatası nedeniyle 'su ve elektrik sorunu es geçildiğinden' teslimat çok uzak görünüyordu.
Bakanlık iddiasını sürdürüyor
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada da afet bölgesinde 30 Kasım'a kadar yapımı taahhüt edilen 26 bin 144 konuttan, yaklaşık 23 bininin montajının tamamlanmak üzere olduğu iddia edildi. Bakan Koray Aydın'ın, basın mensupları tarafından konuyla ilgili olarak önceki gün kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıt, "Yetiştiremedik diye birşey yok. Yetiştirdik. Prefabriklerin hepsinin çatıları tamam.Konutlar girilip oturulur vaziyette. Ancak en kısa zamanda giderilecek ufak tefek eksiklikleri var" oldu. Gazetecilerin, su basmış prefabriklere rastladıklarını hatırlatması üzerine Aydın, "Siz öyle görmek istediğiniz içindir" diyerek sert tepki gösterdi. Bakanlık, halen çadırkentlerde yaşayan depremzedelerin tamamının yerleştirilebileceği kapasitede olduğunu iddia ettikleri evlerin tamamlanmak üzere olduğunu söyleyedursun, somut durum bu iddiaları yalanlıyor. Adapazarı ve Gölcük'teki manzara, sadece birkaç yüz evin teslim edilebileceğini gösteriyor.
Gölcük şimdi de prefabrik mağduru
Hükümetin 30 Kasım'da hak sahiplerine dağıtılacağını vaat ettiği prefabrik evler, Gölcük'te teslim aşamasından çok uzakta görünüyor. Resmi rakamlara göre 21 bin 200 ailenin evsiz kaldığı Gölcük'te, Bayındırlık Bakanlığı'nın 30 Kasım'a yetiştireceğini söylediği yaklaşık 1600 prefabrik evin üçte biri dahi tamamlanmamış durumda.
Kaymakam sorularımızı yanıtladı
Kriz Merkezi'nde konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Gölcük Kaymakamı Adem Karahasanoğlu, 1578'i Bayındırlık Bakanlığı'na ait yaklaşık 3 bin prefabrik konutun tesliminin ileri bir tarihe sarkabileceğini söylerken, Gölcük Gözlementepe-Şirinköy prefabrik konut alanında çalışan işçiler 30 Kasım'da en fazla 500 konutun anahtarının teslim edilebileceğini ifade ediyor.
Binlerce kişi yararlanamayacak
Gölcük'te prefabrik konut yapım alanı belirlemekte bir hayli geç kalan devlet, şimdi Gözlementepe ve Şirinköy'de belirlediği arazide yapılan konutları söz verdiği tarihe yetiştirebilmek için iki vardiya olarak yaklaşık 3000 işçi çalıştırıyor. Gözlementepe-Şirinköy prefabrik konut alanında çevre düzenlemesi devam ederken elektrik ve su dağıtım sözleşmelerinin 30 Kasım'dan sonra yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Gölcük'teki prefabrik konutların 1578'ini Bayındırlık Bakanlığı, 300 adedini Tayvan, 80 adedini Yeniköy civarında Vilayetler Hizmet Birliği, 85 adedini Değirmendere'de ODTÜ ve Gölcük merkezde kalkan enkazların yerine 100 adedini Manisa Belediyesi'nin yapacağı biliniyor. Yapımı devam eden prefabrik konutlar bitirildiğinde, barınma yardımı almak için başvurmamış, evi yıkılan veya ağır-orta hasarlı olanlar yerleştirilecek. Gölcük'te resmi rakamlara göre 21 bin 200 aile evsiz. Bu ailelerden 17 bin 500'ünün barınma yardımı başvurusu yaptığı için prefabrik konutlardan ve çadırkentlerden yararlanamayacağını ifade ediyor.
Elektrik ve su problemi esgeçilmiş
Adapazarı'ndaki durumda Gölcük'ten pek farklı değil. Adapazarı'ndaki 19 çadırkentte yaklaşık 19 bin depremzede barınıyor. Kurulu 4364 çadırın büyük bir kısmı, mevsimin olumsuz etkilerinden depremzedeyi korumuyor. 18 değişik alanda prefabrik konut yapımına başlanmış. Bunlardan 9'u Bayındırlık Bakanlığı'na, diğer 9'u ise gönüllü kuruluşlara ait.
Altyapı ve üstyapı uyumsuz
Bilgi almak için gittiğimiz, Adapazarı Valiliği'nde bulunan 'Vali Yardımcıları'na Adapazarı'ndaki son durumla ilgili bilgi istediğimizi söylüyoruz. Sorularımızın cevabını 'Vali Yardımcıları'ndan biriyle 'yetkili' birileri arasında yaşanan ufak bir telefon trafiği ardından almaya başlıyoruz: "Adapazarı'nda yapılmaya başlanan 5558 prefabrik konuttan 5340'ı tamamlanmak üzere. Konutlar altyapı ve üstyapıdaki uyumsuzluklar nedeniyle teslim edilemiyor. İhaleler yapılırken elektrik ve su problemi es geçilmiş. 30 Kasım'a kadar 5490'ı bitecek. Ancak yerleştirmeler bir anda olmaz" Kışa hazırlıksız yakalanan depremzede, barınma ihtiyaçları karşılanamazsa göç etmeyi düşünüyor.
Yetkililer, hükümetin 'Göç etmek isteyenlere kolaylık sağlanacağı' yolundaki açıklamalarının ardından Valilik'e gelip 'kolaylıkları' soranlara cevap verebilmek içinse uygulama talimatının gelmesini beklediklerini belirtiyorlar.
Kısacası, Demirel'in ve hükümetin '30 Kasım sözü'ne saatler kala, depremin en fazla etkilediği Gölcük ve Adapazarı'nda, hiçbir yetkilide, 'evleri teslim etme havası' görülmüyor. Aksine, bu sözün altında kalmaya 'teslim' olmuş gibi görünüyorlar.
ÖNCEKİ HABER

MAI karşıtları bugün Ankara'da

SONRAKİ HABER

Üç polise tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...