29 Kasım 1999 22:00

Vergi rantiyeyi ihya edecek

Başbakan Ecevit "rantiyeyi vergilendirdik" diye övünürken uzmanlar, asıl ek vergiden rantiyenin kazançlı çıkacağını belirtiyorlar.

Paylaş
Vergi rantiyeyi ihya edecek
Ek vergide faiz gelirlerinden vergi alınması, rantiyeye daha çok kazandıracak. Bu vergiyi bahane eden rantiye kesimi, devletin iç borçlanmada kullandığı Hazine bonoları ve tahvillere uygulanan faiz oranlarını yükseltecek. Böylece ödeyeceği verginin çok üzerinde bir kazanç elde etmiş olacaklar.
Deprem vergisi rantiyeyenin işine geldi. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında son anda verilen bir önergeyle yasaya eklenen faiz vergisinin, getirdiğinden daha fazla götüreceği belirtildi.
Uzmanlar, faiz oranlarındaki şok yükselmeye ve bunun kamunun borçlanma maliyetini ciddi biçimde artıracağına dikkat çekerek, faize getirilen vergiyi geri tepmeli, tehlikeli bir silah olarak nitelendiriyor.
Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Mustafa Özyürek, faiz vergisi adıyla getirilen yeni verginin, vergi sisteminin temel ilkeleriyle bağdaşmadığını ve bunun "kısmi bir konsolidasyon" niteliğinde olduğunu vurguladı.
Yılların birikimi ile oluşan bütçe açıkları ve depremin yol açtığı ekonomik hasarlar nedeniyle Hazine'nin ek kaynaklara ihtiyacı olduğunu ve bu amaçla ek vergiler getirilmesinin de doğal olduğunu belirten Özyürek, deprem vergi yasasının hazırlanmasında hiçbir kesimin görüşünün alınmayıp, hazırlıkların kapalı kapılar arkasında yapılmasını, katılımcılık açısından önemli bir eksiklik olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Özyürek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"TÜRMOB, 1998 Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahının yüzde 5'i olarak tahsil edilecek olan ek gelir ve kurumlar vergileri için yeni beyanname verme mecburiyeti getirilmesini, mükelleflere ve onların adına beyannameleri düzenleyecek olan serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirlere getirilmiş anlamsız bir yük olarak değerlendirmektedir. Vergi dairelerinin ellerinde bulunan 1998 yılı beyannnamelerinden ek vergileri kolaylıkla hesaplayıp mükelleflere bildirmeleri olanaklı iken gereksiz bürokrasi yaratılmıştır."
Özyürek, Akaryakıt Tüketim Vergisi (ATV) üst limitinin yüzde 300'den yüzde 500'e çıkarılmasının, topluma yeni yükler getirecek ve maliyet enflasyonuna yol açacak daha yüksek oranlı akaryakıt zamlarının habercisi olduğunu da belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Panço Villa şehire indi!

SONRAKİ HABER

KİGEM'den Demirel'e kınama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...