29 Kasım 1999 22:00

Panço Villa şehire indi!

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA)'nın getirdiği yoksulluğa karşı çıkan Meksikalı köylüler, Meksika Devrimi'nin önderi Panço Villa'nın...

Paylaş
Panço Villa şehire indi!
Hükümetin Amerikancı tarım politikalarına tepki gösteren Meksikalı çiftçiler, başkent Meksiko City'de ilginç bir protesto eylemi gerçekleştirdiler. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA)'na karşı çıkan çiftçiler, atlarıyla başkente indiler.
1914 Meksika Devrimi'nin önderi Panço Villa'nın yolculuğunu tekrar eden El Barzon adlı harekete üye çiftçiler, 52 gün at sırtında yol alarak sınırdaki Ciudad Juarez kentinden başkente ulaştı.
Binlerce kişi tarafından eşlik edilen 200 atlı, hükümetin ithal meyve satın alma üzerine kurulu tarım politikalarını, özelleştirmeleri ve yoksulluğu protesto etti. Kentin ana meydanında bir yürüyüş düzenleyen göstericilerin Meksika Devrimi'ne göndermelerde bulunan pankartlarında 'Meksika çiftliklerinde 30 milyon yoksulun yaşadığını biliyor muydunuz?' sloganları yazılıydı.
Gösteriye katılmak için Ciudad Juarez kentinden gelen Oscar Chacon, çiftçilere dayatılan ağır yaşam koşullarının sorumlusunun ABD, Kanada ve Meksika arasındaki ticaret anlaşması olduğunu söyledi ve "Chihuahua'da satılmayan kasa kasa elmamız var. Neden Amerikan elması satılıyor" diye konuştu.
Radikal çiftçi eylemlerine ve ülkede bulunan çok sayıdaki "faizzede"nin gösterilerine öncülük eden El Barzon hareketi, NAFTA'nın çiftçilerin lehine bir biçimde düzenlenmesini ve tarıma yapılan desteğin artırılmasını istiyor.
ÖNCEKİ HABER

Hatemi, Abdullah Nuri'ye sahip çıktı

SONRAKİ HABER

Vergi rantiyeyi ihya edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...