29 Kasım 1999 22:00

WTO Zirvesi'ne VETO!

Bugün başlayan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Zirvesi, daha önceki zirvelerde hiç rastlanmayan görüntülere sahne oluyor.

Paylaş
WTO Zirvesi'ne VETO!
Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Binyıl Zirvesi, bugün ABD'nin Seattle kentinde başladı. Zirve öncesinde kenti dolduran kitle örgütü ve sendika temsilcileri, gerçekleştirecekleri büyük protesto eylemleri için hazırlıklarını tamamladılar. Dünyanın dört bir köşesinden Seattle'a gelen göstericiler, "ısınma eylemleri"ne de başladı. Kentte dün binlerce işçi bir protesto eylemi gerçekleştirdi.
Eylemlerde, WTO'nun tekellerin elinde bir silah olduğu vurgulanarak, örgütün derhal dağıtılması istendi. İşçiler, WTO'nun çevre karşıtı politikalarını da eleştirdiler.
Önceki gün ise, şehrin lüks semtlerinden Capitol Hill, alışkın olmadığı bir protestoya sahne oldu. Zenginlerin şaşkın bakışları arasında bir yürüyüş gerçekleştiren yüzlerce kişi, zirvenin başlamasını engellemeye çalışacaklarını ifade ettiler. Eylemciler, bunu nasıl yapacakları sorusunu, "Sokaklarda yatarak veya kendimizi bina girişlerine zincirleyerek" yanıtını verdiler.
Eylemde en çok ilgi çeken ise, genetik müdahale yoluyla üretilen mısır nedeniyle soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan imparator kelebeğini temsil eden göstericiler oldu. Bir diğer grup ise, uluslararası şirketlerin yöneticilerini kuklalar olarak betimledi.
AFL-CIO'dan büyük eylem
Dünyanın en büyük işçi konfederasyonlarından ABD'li AFL-CIO tarafından yapılan açıklamada, bugün Seattle'da büyük bir işçi yürüyüşü gerçekleştirileceği duyuruldu. AFL-CIO, eylemin amacını, "işçi haklarını savunmak ve ABD'li işçilerin sokağa atılmasına neden olan uluslararası ticaret anlaşmalarını protesto etmek" olarak açıkladı.
Medya şaşkın
ABD medyası, "yüzyılın protestosu" olarak adlandırdığı eylemleri, 1968 yılında Chicago'da yapılan Demokrat Parti konvansiyonuna benzetiyorlar. Medyanın, bir ticaret toplantısının bu kadar geniş bir kesimden tepki toplamasını da "yadırgadığı" görülüyor. New York Times gazetesi, dünkü haberinde, "On yıl önce ticaret bakanlarının toplantıları sadece bir avuç kaçığın dikkatini çekerdi. Oysa bugünkü protestocuların arasında birçok ılımlı grup da bulunuyor" görüşüne yer verdi.
Tarım hassas gündem
WTO konferansının gündemine dair son hazırlıklar da tamamlandı. 3 Aralık'a kadar sürecek olan zirvede tarım, inşaat, kültür-sanat ve telekomünikasyon gibi alanlarda ulusal sınırlamaların kaldırılması görüşülecek. Avrupa Birliği ile ABD arasındaki ihtilaflar nedeniyle, toplantıda ancak "asgari" hedeflere ulaşılabileceği belirtiliyor. Özellikle tarım sektöründe teşvik ve sübvansiyonlar konusunda sert tartışmalar yaşanacak. Japonya ile Avrupa ülkeleri, ABD'den gelen "Sübvansiyonları kaldırın" baskısına direniyorlar. AB ülkeleri, tarım sektörünü korumak için, çiftçilere her yıl 7 milyar dolarlık ihracat desteği veriyor. ABD'li tarım tekelleri ise, bu ülkelerin pazarlarında daha rahat hareket edebilmek için sübvansiyonların azaltılmasını istiyor. Zirve öncesinde bir açıklama yapan Cumhuriyetçi Senatör Charles Grassley, ABD'nin tarım konusundaki talepleri kabul edilmezse, diğer alanlardaki anlaşmaların da "zora gireceği" mesajını verdi. Grassley, "Avrupa fikrini değiştirmezse Seattle'dan bir şey çıkmaz" diye konuştu.
Beyaz Saray ekonomi danışmanlarından Gene Sperling ise, zirvenin gündemi konusunda bir türlü uzlaşmaya varılamamasının "önemli olmadığını" öne sürdü.
Hepsi kendine yontuyor
WTO'da tartışmalı bir diğer gündem ise antidamping uygulamaları. Japonya'nın başını çektiği bir grup ülke, ABD'den, antidamping uygulamalarını gözden geçirmesini istiyor. Tarım konusunda "serbest ticaret"ten yana tavır koyan ABD ise, zayıf noktası olan antidamping uygulamasını kaldırmamakta kararlı. ABD, bu uygulama ile, kendi ekonomisini Japon mallarına karşı koruyor.
İşlerine geldiğinde her biri "serbest piyasa aslanı" kesilen emperyalistlerin, ulusal ekonomilerini sekteye uğratabilecek bir konuda "korumacı" tavırlar alması, WTO Zirvesi'ne destek verenler tarafından bile itiraf ediliyor. ABD Ticaret Odaları Başkanı Tom Donahue, "Bu ülkelerin her biri, diğerinin piyasasına girmek istiyor. Ama kendi piyasalarını korumak için de yollar arıyorlar" diye konuşuyor.
ÖNCEKİ HABER

'Çekiçten farkım yok'

SONRAKİ HABER

Hatemi, Abdullah Nuri'ye sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...