28 Kasım 1999 22:00

'Çekiçten farkım yok'

Endüstri meslek lisesi mezunu olan Cihan Sarıelmas, dershaneye gidemediği ve AOBP eşitsizliği yüzünden üniversiteyi kazanamadığını, bu yüzden de bir oto kaportacısının yanında çıraklığa başladığını söylüyor.

Paylaş
'Çekiçten farkım yok'
Sinan Yavuzer
Ekonomik düzenlemelerin giderek daha fazla vurduğu emekçi kesimler, giderek daha fazla haklarından mahrum bırakılıyor. Eğitim görme hakkı da bunlardan biri. Cihan Sarıelmas, eğitim şansı verilmeyen gençlerden biri. 18 yaşındaki Cihan, "Ben dört kişilik bir işçi ailesinin çocuğuyum. Babam belediyede çalışıyordu, ama rahatsız olduğu için emekli olmak zorunda kaldı. Annem bir sağlık kuruluşunda yardımcı olarak çalışıyor, ben ise kaportacıda çıraklık yapıyorum" diyerek başlıyor anlatmaya.
Üniversite hayal oldu
Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nden iki sene önce mezun olan Cihan, çalıştığı için iki yıldır üniversiteyi kazanamadığını ve bunun normal olduğunu söyleyerek, "Aslında girememem gayet normaldi. Branş dersi hocalarımız yoktu. Sayısal ve fen derslerimiz genelde boş geçiyordu. Hatta öğretmenin bir dönem boyu hiç gelmediği de oluyordu" diyor. Üniversiteye girmek için dershanenin şart koşulduğunu, bir işçi ailesinin ise 1 milyar lira verip çocuğunu dershaneye gönderemeyeceğini belirten Cihan; böyle bir eğitimle üniversitenin kazanılıp kazanılamayacağını soruyor. Öğrencilerin sırtlarına yeni binen AOBP kamburundan da bahseden Cihan, "Herkese eşit eğitim hakkı verilmesi gerekirken, daha sınava girmeden kolej öğrencilerine öncelik tanındı. Böylece de zaten zor olan üniversite AOBP ile bize hayal oldu" diyor.
Ağır iş koşulları
"Üniversiteyi kazanamayınca bir işe girip çalışmak zorunda kaldım. Çünkü annemden başka çalışabilecek kimse yoktu. Onun aldığı para da ancak mutfak masrafına yetiyordu" diyen Cihan, dedesinden kalan evleri olmasa geçinmelerinin imkânı olmadığını da belirtiyor ve bir oto kaportacısının yanına çırak olarak girerek işçiliğe başladığını söylüyor. "Günde 14-15 saat çalışıyordum. Ama çok az para alıyordum. Hastalanamazdım, sigortam yoktu. Benim buradaki çekiçten, tokmaktan veya arabanın herhangi bir parçasından farkım yoktu" diyerek eski işini anlatan Cihan, bütün bu anlattıklarından dolayı buradan ayrılmış ve yeni bir oto tamircisinde çalışmaya başlamış. Ama burada da onun için değişen bir şey yok. "Yine sigortasız, düşük ücretle ve ağır iş koşullarında çalışıyorum" diyor. Eğitimine devam etmekse onun için artık çok zor görünüyor.
ÖNCEKİ HABER

Lastik-İş, 'gurur' ödülleri dağıtıyor

SONRAKİ HABER

WTO Zirvesi'ne VETO!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...