28 Kasım 1999 22:00

'Ayrıntı'dan güncel sorunlara

   yeni kitaplar

Paylaş
'Ayrıntı'dan güncel sorunlara yeni kitaplar
Ayrıntı Yayınları yeni kitaplarıyla güncel konulara değinmeyi sürdürüyor. Yayınevinden geçtiğimiz günlerde çıkan John Urry'nin 'Mekânları Tüketmek' isimli kitap, Rahmi G. Öğdül tarafından çevirildi.
Kitapta, sanayileşme ile birlikte kentlerde gelişen doğadan kopuk yeni yaşam tarzının, kentsel alanda, banliyölerde ve kırsal alanda yarattığı değişim inceleniyor.
Bağlantılı olarak, yerlerin tüketilmesini düzenleme ve teşvik etmeye yönelik olarak gelişen hizmet sektörünü; bu tüketim pazarının giderek gelişmesiyle yerlerin, buralarda yaşayan ahalinin ve doğal çevrenin nasıl dönüştüğünü ve yeniden yapılandırıldığını ortaya koymaya çalışıyor.
Etik evrenseldir
Ayrıntı Yayınları "Etiğe Giriş" adlı kitabı da okuyucuya sundu. Kitabın yazarı Annemarie Pieper. Çevirilerini ise Veysel Atayman ve Gönül Sezer yapmış. Kitapta etik, bir bilim ve felsefi disiplin olarak öteki bilim ve felsefi disiplinlerle olan ilişkisiyle ele alınıp, analiz edilmiş, etiğin evrensel normlarına değinmiş. Ve böylesi bir analiz sonuç olarak ahlâkiliğe giden yolunda kılavuzu olmuş.
Teknoloji, bilim, çevre, kültür, politika, hukuk, eğitim, vs. içerisinde insana ait yaratıcılığın bütün unsurlarını taşıyan gelişmeler kapitalizmin çarkları altında sömürüldüler. Kapitalizm, insanın yine insanlığa faydalı bir şekilde ulaşması için gerçekleştirilen bütün yenilikleri kendisinin devamı ve sistemin efendilerinin güçlülüğü için tersyüz etti. Faydacılık, yarar hesapçılığı, fırsatçılık ve açgözlülük gibi kavramlar sistem için başvurulan vazgeçilmez yöntemler olurken insanlara unutturulan en önemli nokta "etik"ti. Kitap işte bu 'etik'in evrensel normlarına değiniyor.
Yayınevinin çıkardığı bir diğer kitap da William L. Randall'ın 'Bizi Biz Yapan Hikâyeler' isimli kitabı. Türkçeye Şen Sürer Kaya tarafından çevrilen kitap, 'Kendimizi Yaratma Üzerine Bir Deneme' iddiasını taşıyor. Kitap, insanı diğer hayvanlardan ayıran özellikleri belirlemeye yönelik o takıntı merakımıza yeni bir madde hediye etmekte. Kitap, 'Bir hikâyesi olduğunu iddia eden hayvandır' diyor.
ÖNCEKİ HABER

'Transit' yolculukların arifesinde

SONRAKİ HABER

İnter Yayınları'ndan Marksist klasikler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa