28 Kasım 1999 22:00

Melendizli üretici hükümete öfkeli

Melendizli üreticiler ucuza satmak zorunda kaldıkları ürünlerinin şimdi de toprak altında yandığını söylüyor.

Paylaş
Melendizli üretici hükümete öfkeli
Semra Miçoğlu
Mayıs ayı içerisinde ürünlerini sel basan ardından hastalık vuran ve tüm bunların yanında maliyetinin çok altında satmak zorunda kaldığı ve borçlarını ödeyemediği için haciz gelen Melendizli patates üreticileri, darbe üstüne darbe yiyor.
Söküm zamanı satabiliriz umuduyla tarlalarda üstü toprakla örtülerek saklanan patateslerin, gerek havaların sıcak gitmesi gerekse de toprağın altında fazla kalması nedeniyle, yarısından fazlası yandı. 40 bin kişinin açlık ve sefaletle karşı karşıya kaldığını söyleyen Melendizliler, yetkililerin sorunlarına bir an önce bir çözüm bulmasını istiyor.
Melendiz Çiftlik İlçesi Ziraat Odası ve Toprak Suyu Kooperatifi Başkanı Rüstem Kaya, "Çiftlik ilçesinin bütün sulama işini ben yaptım. En küçük üreticinin dahi bana en az 50 milyon borcu var. Üreticilerin tümünden ise 27 milyar alacağım var. Ama üreticinin cebinde 5 kuruş yok. Hepsi icralı. Bu vahim durumda ne yapılır bilemiyorum" dedi.
Siyasilere güvenmiyoruz
Çiftlik Belediye Başkanı Eşref Terin ise, çevre belde başkanları, çevre köy muhtarları ile bir toplantı yaptıklarını ve toplantı sonrasında imza kampanyası başlattıklarını ayrıca başbakan ve Köyişleri Bakanı'yla randevu ayarlamaya çalıştıklarını söyleyerek, "İnşallah sonuç verir" dedi.
Belediye başkanının sözlerini aktardığımız Melendizliler, "Artik kesinlikle siyasilerden bir şey beklemiyoruz. Her gelen siyasi, belediye başkanı da dahil hepsi bizi oyalama politikasına girdi. Milletvekillerimiz; DSP'li Eyüp Doğanlar ve MHP'li Mükerrem Levent, 'Elma dikin, bağcılık yapın, arıcılık yapın' diyerek, sorunlarımızı çözmek yerine bizle dalga geçtiler. Hiç kimseden bir beklentimiz yok. Son çare olarak E-5 karayolu bize 50 kilometre uzaklıkta. Yanan patataslerimizle beraber yolu kapatacağız, herhalde sesimizi böyle duyurabiliriz" dediler.
Kadınlar takas için pazarda
Yeni Mahalle Muhtarı İlhan Maden ise, herkesin elde avuçta neyi varsa sattığını, elindeki hayvanları yok pahasına elinden çıkardığını kaydederek, "Yetkililer perişanlığımızı gelip görsünler. Kadınlarımız el arabalarına patatesleri doldurup, belki takas edebiliriz umuduyla, tutuyorlar pazarın yolunu" dedi.
İnşaattan düşüp ölen damadının öksüz kalan üç çocuğa bakmak durumunda olan Zeynep Kurt, 20-25 ton patatesinin elinde kaldığını, parasızlıktan çocuklara bakamadığını, çocuklardan birinin sürekli öksürmesine, burnundan kan gelmesine rağmen doktora götüremediğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Fransa ve İsviçre'de onbinler alanlarda

SONRAKİ HABER

Gözler Yeter davasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...