28 Kasım 1999 22:00

Fransa ve İsviçre'de onbinler alanlarda

30 Kasım tarihinde Seattle'da toplanacak olan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyesi ticaret bakanlarının toplantısı, dün Fransa ve İsviçre'de protesto edildi.

Paylaş
Fransa ve İsviçre'de onbinler alanlarda
ABD'nin kuzeybatı ucundaki Washington eyaletinin Seattle Limanı'nda yeni raund için 30 Kasım'da toplanacak olan Dünya Ticaret Örgütü (WTO)'ne üye 135 ülkenin ticaret bakanlarının toplantısı, bugün (cumartesi) Fransa ve İsviçre'de protesto edildi.
Paris'in merkezine yürüyen 10 bin kişi, "Ekonomik adalet ya da kaos" diye slogan attılar, yürüyüş düzenli ve sakin geçti. Gösterinin başını çeken Fransız Komünist Partisi'nin Genel Başkanı Robert Hue, "Bu hareket, büyük kitsesel bir harekettir... uzun vadeli hedefleri vardır" dedi. Fransa'da WTO aleyhine Paris'in yanı sıra ülke genelinde 30 büyük toplantı ve yürüyüş yapıldı.
Yürüyüşe Köylüler Konfederasyonu, Genel İş Konfederasyonu ile Yeşiller ve Yurttaşlan Hareketi gibi örgütler de katıldı. Ayrıca Paris'teki gösterinin yanında Marsilya, Lyon ve Nantes'ta daprotesto gösterileri yapıldı.
İsviçre'de de, 3000 kadar çiftçi, "WTO'nun çizdiği dünya serbest pazar ekonomisinin ilkelerine karşı" geniş katılımlı bir gösteri düzenledi ve Cenevre'deki WTO merkezi önüne kadar yürüdü. Öte yandan ABD'nin Seattle kentinde yarın başlayacak olan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) toplantısı öncesinde ilk gözaltı olayı yaşandı. Önceki gün, Interstate 5 karayolu kenarındaki bir duvara pankart asan üç kişi, gözaltına alındı. Yaklaşık 1 saat boyunca asılı kalan pankartta "Dikkat: Tekellerin kanunu. WTO dağıtılsın!" yazdığı öğrenildi. Pankartın asılması 250 kişilik bir grup tarafından alkışlarla karşılanırken, trafik bir süre boyunca tıkandı. Bu arada, WTO protestolarını örgütleyen gruplardan Doğrudan Eylem Ağı tarafından yapılan basın açıklamasında, WTO'nun tüm insanların geleceğini tehdit eden bir örgüt olduğu belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

WTO'da 2000'nin yeni pazarları

SONRAKİ HABER

Melendizli üretici hükümete öfkeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...