28 Kasım 1999 22:00

K. İrlanda parlamentosu için yeşil ışık

İngiltere yanlısı birlikçiler, parti liderleri David Trimble'a, Cumhuriyetçi Sinn Fein'in de yer alacağı bir kabinenin kurulabilmesi yönünde yetki verdi.

Paylaş
K. İrlanda parlamentosu için yeşil ışık
İngiltere kraliyeti yanlısı Birlikçiler'in arap saçına çevirdiği Kuzey İrlanda parlamentosunun oluşturulması için yeşil ışık göründü. Ulster Birlik Partisi'nin delegeleri, parti lideri David Trimble'a, Cumhuriyetçi Sinn Fein'in de yer alacağı bir kabinenin kurulabilmesi yönünde yetki verdi.
Partinin 860 delegesinin katıldığı toplantıda, 480 delege yetki verilmesi yönünde, 349 delege ise karşı görüşte oy kullandı. Diğer delegeler ise çekimser kaldı.
Birlikçiler, İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA)'nun silah bırakma işlemini tamamlanmadan Sinn Fein ile birlikte parlamento kurmayı kabul etmiyorlardı.
Bundan sonraki süreçte, bölge parlamentosunun bugün toplanması ve kabineye girecek isimlerin partiler tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Trimble'ın kuracağı bu ilk kabinede Sinn Fein'den de iki isim yer alacak. İngiltere parlamentosunun Kuzey İrlanda parlamentosunun kararlarını onaylaması halinde, bölgenin yönetimi kendi yasama ve yürütme organlarına devredilmiş olacak.
Bölgenin yönetiminin 2 Aralık tarihinde Kuzey İrlanda parlamentosuna devredilmesi öngörülüyor.
Clinton alkışlıyor!
ABD Başkanı Bill Clinton, Kuzey İrlanda'daki en büyük Protestan partisinin, bölgeye barış gelmesini sağlayacak Katolikler ile ortak hükümet kurma kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Clinton, yazılı açıklamasında, "Gelecek haftadan itibaren Kuzey İrlanda'da hükümet bizzat halkın eline geçecek. Bu gelişmeyi alkışlıyorum ve barış girişimlerinin sürmesini istiyorum" dedi.
ABD Başkanı, Kuzey İrlanda'da kalıcı barış için umut verici bulduğu bu gelişmenin devamı dilediğini ve bu konuda kendisinin de elinden geleni yapmaya devam edeceğini belirtti. Kuzey İrlanda'nın en büyük Protestan partisi Ulster Birlik Partisi'nin Başkanı David Trimble, Protestan-Katolik koalisyon hükümetine başkanlık etmesi yolunda dün partisinin desteğini almıştı.
Bu gelişme, geçen yılki Belfast barış anlaşmasının hükümlerinin uygulamaya konulabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Clinton, 1994 yılından beri Kuzey İrlanda'da barış girişimlerine aracılık ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Geleceklerini 'şansa' bırakmıyorlar

SONRAKİ HABER

WTO'da 2000'nin yeni pazarları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa