27 Kasım 1999 22:00

Türk-İş delegelerine

   büyük görev düşüyor

Paylaş
Türk-İş delegelerine büyük görev düşüyor
Şahin Bayar
Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türk-İş üzerindeki Meral ve Özbek gölgesinin artık kalkması gerektiğini söyledi. Eğer farklı bir alternatif çıkmazsa bu genel kurulun, devletin tüm kurumları ve tüm kadroları ile Türk-İş'i teslim alacağı bir genel kurul olacağını ifade eden Atilay Ayçin, "Burada Türk-İş'e delegasyon olarak gelen arkadaşlara tarihi bir görev düşüyor. Artık kafalarındaki prangaları kırsınlar" dedi.
1-5 Aralık 1999 tarihlerinde yapılacak olan Türk-İş'in 18. Olağan Genel Kurulu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Ayçin, gerek toplusözleşmeler açısından, gerek özelleştirmeye karşı verilen mücadele açısından, gerek mezarda emeklilik yasasına karşı takınılan tavır ve gerekse Türkiye'nin sorunlarına sahip çıkma anlamında olsun, Türk-İş'in sınıfın beklentilerine cevap veremediğini dile getirdi.
Değişim gerekiyor
Genel kurulu değerlendirmek için İstanbul'da genel merkezleri bulanan sendikalar olarak bir araya geldiklerini kaydeden Ayçin, şöyle devam etti: "Sendikaların ortak görüşü Özbeksiz ve Meralsiz bir Türk-İş'ti. Türk-İş'in yeni bir değişime ihtiyacı olduğunu söyledik. Hem insani değerler hem de düşünsel değerler açısından yeni bir yapılanmanın kaçınılmaz olduğu görüşünde birleştik. Bu düşüncelerimizi diğer sendikalara çok açık olarak dile getirdik ve birçok sendika tarafından ağırlıklı olarak kabul gördü."
Ayçin, "Özbek ve Meral Türk-İş'i çok sevdikleri için aday olduklarını söylüyorlar. Gerçekten Türk-İş'i seviyorsalarsa, yapacakları en iyi şey bir tarafa çekilip, yeni kadroların önünü açmalarıdır. Israrla aynı kuşaktan gelen sendikacıların denenmişliği ve başarısızlıkları ortadayken yeni kadroların önünü kesmek, Türk-İş'e yapılmış en büyük kötülüktür" diye konuştu.
"Eğer bizi Özbek veya Meral ikilisinden birisini seçmek zorunda bıraktıklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bizim ne Meral'e ne Özbek'e verecek oyumuz yok. Onların kişisel rekabeti içine girmeyi düşünmüyoruz" ifadeleriyle tavırlarını açıklayan Ayçin, Türk-İş içinde bu engelleri aşma şansının olduğunu, bunun için de genel kurul delegelerine tarihi bir görev düştüğünü vurguladı.
Türkiye'de sisteme, siyasi iktidara ve devlete karşı bağımsız durması gereken sendikacıların aslında bu söylediklerine hiç uymadıklarını şahit olduklarını belirten Hava-İş Genel Başkanı Ayçin, "Yani dün Bayram Meral'le uzlaşmaz çelişkileri olan, dün Meral'in sınıfa önderlik edemeyeceğini söyleyenler, Meral'in mutlaka gitmesi gerektiğini söyleyen sendikacılar, bugün efheni şer mantığıyla 'Özbek olacaksa Bayram Meral tercih edilmelidir' diyorlar. Yani kötünün iyisi mantığı ile Özbek'e karşı Meral'i tercih ediyorlar. Burada çıkarcılık yatıyor. Bu yanlıştır. Hele hele onun kadrosunda yer alarak bu sorunları aşacaklarını iddia etmeleri, bana göre daha büyük bir yanlıştır. Çünkü sorun kişisel değildir. Sorun bir kadro sorunudur" dedi.
Türk-İş içinde bulunan 'sol' sendikaların bir araya gelmesi gerektiğini kaydeden Hava-İş Genel Başkanı Ayçin, bunun için çaba harcadıklarını söyledi. Mustafa Başoğlu'nun adaylığı için ise "ciddiye almıyorum" değerlendirmesinde bulunan Ayçin, Türk-İş'in önümüzdeki dönemde işçi sınıfının merkezinde yer alması gerektiğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Gazi'de iki kişi kayıp

SONRAKİ HABER

TCDD küçültülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...