27 Kasım 1999 22:00

YÖK başkanlığı için 5 isim

YÖK'ün 3. başkanı Kemal Gürüz'ün görev süresi 5 Aralık'ta sona eriyor. Adı geçen adaylardan hangisinin YÖK başkanı olacağına Demirel karar verecek.

Paylaş
YÖK başkanlığı için 5 isim
Yükseköğretim Sistemi'ni 2000'li yıllara taşıyacak başkan aranıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün görev süresi 5 Aralık'ta doluyor. Başkan adayları arasında Gürüz, Gazi Üniversitesi, İTÜ ve Ankara Üniversitesi Rektörü ile Hacettepe'nin eski Rektörü Prof. Dr. Süleyman Sağlam'ın adı geçerken, kararı Cumhurbaşkanı Demirel verecek. TÜMÖD Başkanı Prof.Dr. Tahir Hatipoğlu, YÖK başkanını öğretim üyelerinin seçmesini isterken, başkanlığa da aday olduğunu bildirdi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün görev süresi 5 Aralık günü sona ererken, YÖK'e Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Prof. Dr. Mehmet Sağlam ve Gürüz'den sonra 4'üncü başkan seçilecek. YÖK Başkanlığı için Prof. Dr. Kemal Gürüz ile birlikte Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Günal Akbay, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, Hacettepe Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Süleyman Sağlam ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer'in isimleri konuşulurken, Gürüz'ün görev süresi döneminde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile yakın bir ilişki kurduğu, ancak özellikle hükümetin MHP kanadının Gürüz'e yönelik tepkilerinin, bu atamayı güçleştirdiği yorumları yapılıyor. Ayrıca, ÖSS'de yaşanan skandallar ve yeni sistemle ilgili eleştirilerin de Gürüz'ün yeniden atanması konusunda olumsuz puan olarak değerlendiriliyor.
Başkan yeni üye mi?
Bu arada Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün ardından 29 Aralık'ta da Cumhurbaşkanlığı kontenjanından YÖK üyeliğine seçilen Prof. Dr. Bozkurt Güvenç ile Prof. Dr. Tevfik Altınok'un görev süresi dolarken, Demirel, YÖK Başkanı'nı seçmesinin ardından, YÖK'e iki de üye atayacak.
Öte yandan, Prof. Dr. Atilla Sezgin, hükümet kontenjanından seçildiği YÖK üyeliğinden istifa ederek, Üniversitelerarası Kurul kontenjanından yeniden seçilirken, bu süreç ile birlikte hükümete de YÖK'e bir üye gönderme ortamı doğdu.Yaklaşık bir aydan bu yana hükümet YÖK üyeliği için bir atama yapmazken, yeni atanacak ismin YÖK Başkanlığı'na aday olarak değerlendirilebileceği de belirtiliyor.
Öğretim üyeleri seçsin
Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, YÖK Yasası ve YÖK Başkanı'nın seçim sisteminin değiştirilmesini istedi. YÖK Yasası'nın bugünkü haliyle 2000'li yıllarda üniversiteleri taşıyamayacağını kaydeden Hatipoğlu, YÖK Başkanı seçiminin, değişimin fırsatı olarak kullanılması gerektiğini söyledi. YÖK Başkanı seçiminin öğretim üyelerince gerçekleştirilmesini öneren Hatipoğlu, "Üniversitelerde delege seçimi yapılabilir. Her 50 profesör için bir delege seçilir ve seçilen delegeler de adaylar arasından YÖK Başkanı'nı seçer. Bu kişi de Cumhurbaşkanı'nca atanabilir. Bu antidemokratik yapının kırılması, böyle bir süreçle başlayabilir" dedi.
YÖK'ün kuruluşundan bu yana aynı yönetim anlayışının sürdürüldüğünü kaydeden Hatipoğlu, "Ben bu yapının değişmesi için YÖK Başkanlığı'na adayım" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

OHAL afişine OHAL yasağı

SONRAKİ HABER

Gazi'de iki kişi kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa