27 Kasım 1999 22:00

'Pire' var 'fabrik' yok

Devlet erkanının depremzedeye söz verdiği 'Prefabrik' konutların yarısı bile tamamlanamazken, yapılan prefabrik konutlardan da, su baskını ve diğer sağlıksız nedenlerle yararlanılamıyor.

Paylaş
'Pire' var 'fabrik' yok
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın 30 Kasım'da tamamlanacağını bildirdiği prefabrik konutlardan, Sakarya'da ihale edilen 5558 konuttan 2538'i tamamlanabildi. Sakarya Valiliği'nden alınan bilgiye göre, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın ihale ettiği konutlardan Dernekkırı'nda yapımı planlanan 1784 konuttan 960'ı, Hanlıköy beldesinde yapımı planlanan 956 konuttan 398'i, Tekeler Mahallesi'nde inşa edilmekte olan 740 konuttan 120'si tamamlanabildi. Hendek'te, ihale edilen 508, Sapanca'da 200, Beşköprü'de ise 352 konutun tamamı bitirilirken, Ferizli ilçesiyle Abalıköy'de yapımı planlanan 1018 konutun hiçbiri tamamlanamadı. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nca tamamlanan 2538 konuta ise bugüne kadar 882 aile yerleştirildi.
Sakarya'da, gönüllü kuruluşlarca yapımı taahhüt edilen 4119 konuttan 1937'si tamamlanırken, buralara 1065 aile yerleştirildi. Prefabrik konut taahhüdünde bulunan ve inşaat çalışmalarını sürdüren yerli ve yabancı gönüllü kuruluşlar şöyle: "Ankara Makarna Sanayicileri Derneği, Otokar, Deniz Feneri Evleri, Berna Yılmaz, Sedat Barışkın, Akşen İnşaat, Lions Kulübü, Çimento Müstahsilleri Derneği, Borusan AŞ, Eğitim Gönüllüleri, Ariston, Başkent Üniversitesi, Zonguldak Valiliği, Finansman, Emniyet Genel Müdürlüğü, Vilayet ve Turizm AŞ, Türk Federasyonu, Kodaman AŞ, Aksonfirması, Bursa Anap İl Teşkilatı, İsrail Hükümeti, Alman Hükümeti, Japon Hükümeti, Samaritans Purse, Set Betoya, CAP Anamur, J.P. Baltacı, World Relief."
Yardım var, konut nerede
Sakarya'nın büyük zarar gördüğü 17 Ağustos depreminin ardından, çok sıyada yabancı ülke depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için maddi yardımda bulunmuş, ancak daha sonra bu yardımların hükümet tarafından 'ekonomiyi rahatlatmak' gerekçesiyle başka alanlarda kullanılması gündeme gelmişti. Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi alınan iç ve dış yardım toplamını ekim ayı itibariyle 73 trilyon Türk Lirası olarak açıklamıştı. Öte yandan, Devlet Bakanı Recep Önal alınan dış yardımın memur maaşları için kullanıldığını açıklamış, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine hükümet tarafından Bakan'ın sözlerinin bir dil sürçmesinden kaynaklandığı ve yanlış anlaşıldığı savunulmuştu. Bu durum, "Peki memurun parasını, nereye verdiniz" sorusunu gündeme getirmişti.
ÖNCEKİ HABER

MAI karşıtı yürüyüş devam ediyor

SONRAKİ HABER

Hak-İş'te seçimler bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...