27 Kasım 1999 22:00

MAI karşıtı yürüyüş devam ediyor

Çanakkale Emek Platformu tarafından karşılanan MAI ve Küreselleşme Karşıtı Grup, Çan ve Çanakkale'de iki basın açıklaması gerçekleştirdi.

Paylaş
MAI karşıtı yürüyüş devam ediyor
MAI ve Küreselleşme Karşıtı Grup dün Çan ve Çanakkale'deydi. Çan'da Çanakkale Emek Platformu tarafından karşılanan grup Çan'da Menderes Parkı'nda, Çanakkale'de ise Cumhuriyet Meydanı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamalarına buralarda bulunan dernekler ve sivil örgütler de katıldı.
Çan'da yapılan basın açıklamasına Çanakkale Çevre Gönüllüleri Derneği ve Çevre Platformu katıldı. TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük tarafından yapılan basın açıklamasında yürüyüşün nedeni anlatılarak, Çan'da basın açıklaması yapmalarının nedeninin yapılmak istenen termik santral olduğunu belirtti.
Türkiye'de enerji sıkıntısı olmadığını belirten Küçük, bir nükleer santral için 6.8 milyar dolar yatırım yapıldığını oysa üç milyar dolarlık bir yatırım ile enerji kayıplarının giderilmesi durumunda iki nükleer santrale eşit enerji kazancının olacağını belirtti.
Küçük, uluslararası tekelllerin baskısıyla Türkiye'de nükleer santraller yapıldığını ve 2005'te bitecek hidroelektrik santraller ile Türkiye'nin enerji fazlasına ulaşacağını belirterek "Ülkemizi enerji cennetine çevireceklerini söylüyorlar. Ancak termik ve nükleer santraller ülkemizi olsa olsa enerji çöplüğüne çevirir" dedi.
Santral fay hattı üzerinde
30 kasımda ABD'nin Seatle kentinde ülkemizin satılış antlaşmalarının imzalanacağını kaydeden Küçük, "Buradan onları uyarıyoruz. Bu ülke ve insanı satılık değildir." dedi. Daha sonra söz alan Armağan Öztuksavul ise yürüyüşü anlatarak "Trakya'dan Ankara'ya kadar yeni dünya düzeni uygulamalarının simgeleri önünde basın açıklamaları yapıyoruz. Trakya'da, Bandıma'da, Kocaeli'nde SEKA, Urfa'da Cargill, Yalova'da AKSA önünde basın açıklamaları yaptık. Dünya talan örgütünün emeğe, çevreye ve yurttaşlık haklarına saldırılarını teşhir ediyoruz. Bugün de Çan'da Çanakkale'de benzer açıklamalar yapıyoruz" dedi. Daha sonra söz alan Çanakkale Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Halil Dalmış da Çan Termik Santrali'nin yer seçiminin yanlış olduğunu belirterek, "Santral alanı Çan kaplıcalarıyla Etili kaplıcaları arasındaki fay hattı üzerindedir. Bu fay Türkiye'nin en korkunç ve ölümcül fay hattıdır. Bizler suyumuzu, toprağımızı ve havamızı kirletecek, sağlığımızı yok edecek Çan Termik Santrali'nin kurulmasını istemiyoruz." dedi.
"Dur yolcu! Boğazdan MAI geçemez!"
Çan'daki basın açıklamasının ardından Çanakkale'ye geçen grup Çanakkale'ye yapılması düşünülen boğaz köprüsünü protesto etmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı.
Çanakkkale Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına Çanakkale Emek Platformu ve Çanakkale Sivil İnsiyatifi de katılarak destek verdi. Açıklamayı yapan Cemalettin Küçük, Boğaz Köprüsü'nün talan ve ranta açılmak istendiğini belirterek Çanakkale'nin MAI anlaşmalarına geçit vermeyeceğini dile getirdi. Sivil İnsiyatif adına yapılan basın açıklamasında ise Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün uluslararası ve ulusal çıkar çevrelerinin rant projesi olduğu belirtildi. Çanakkele Boğaz Köprüsü'nün ilk olarak 1970'lerde daha sonra 1980'lerde gündeme getirildiğinin belirtildiği açıklamada, 1990'larda tekrar gündeme getirilen köprü yapımını Çanakkale Sivil İnsiyatif olarak onaylamadıklarını belirtti. Çanakkale Sivil İnsiyatifi'nin Çanakkale Boğaz Köprüsü konusundaki görüşlerinin grubun anlayışı ile kesiştiği de belirtilerek, grubun eylemlerinin desteklendiği kaydedildi.
Çanakkale Boğaz Köprüsü projesinin derhal iptal edilmesinin istendiği basın açıklamasında projenin insan temelli anlayışla ve evrensel demokrasi kazanımları çerçevesinde tekrar ele alınması istendi. Basın açıklamasında "MAI, MİGA, tahkim kahrolsun emperyalizm" sloganı atılırken "Dur yolcu! Boğazdan MAI geçemez!" pankartı dikkat çekti.
Alkışlarla biten basın açıklamasının ardından MAI ve Küreselleşme Karşıtı Çalışma Grubu bir söyleşi gerçekleştirmek amacıyla Altınoluk'a doğru hareket etti.
ÖNCEKİ HABER

WTO'ya karşı büyük eylem yarın

SONRAKİ HABER

'Pire' var 'fabrik' yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa