26 Kasım 1999 22:00

Hak-İş Genel Kurulu'nda

   hükümete eleştiri

Paylaş
Hak-İş Genel Kurulu'nda hükümete eleştiri
Hak-İş'in dün başlayan 9'uncu Olağan Genel Kurulu'nda hükümetin rantiyerden yana, emek düşmanı uygulamaları sert bir dille eleştirilerek, bunun karşısında emek örgütlerinin Emek Platformu'yla oluşturulan birliğinin güçlendirilmesi istendi.
Genel kurul, sinevizyon gösterisi ile başladı. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, yaptığı konuşmada, Meclis'in çıkardığı 37 yasa ve iki Anayasa değişikliği ile övündüğünü, ancak halkın şikâyetlerinin devam ettiğini söyledi. Uslu, 5 milyar dolarlık sosyal güvenlik açığına itiraz edenlerin, 60 milyar dolarlık borç faizine ses çıkarmadığını, 15 gündür IMF'ye hesap verdiğini belirterek, "İşte buna isyan ediyoruz" dedi. Uslu, ekmeğin yarısını 8 kişi, diğer yarısını da 2 kişinin paylaşmasına; ücretlerin dondurulmasına, gerçekleşen enflasyon yerine beklenen enflasyonun baz alınmasına, zenginliğin adil paylaşılamamasına, çiftçinin, köylünün, emekçinin haklarının gasp edilmesine iitirazların olduğunu söyledi.
KKTC Meclis Başkanı Ertuğrul Hatipoğlu da ülkelerinde 42'si fiili 58 sendika, 3 konfederasyon olduğunu belirterek, bunların tek çatı altında birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Sosyal güvenlikle ilgili sorunların kendi ülkelerinde de olduğunu bildiren Hatipoğlu, Clinton'un Türkiye'de Meclis'te nabza göre konuştuğunu, Yunanistan'da da "Hepimiz Yunan'ız" dediğini aktararak, böyle bir ülkenin Kıbrıs sorununu çözemeyeceğini de ifade etti.
Divan Başkanı tarafından "Hak-İş dostu, işçi dostu" olarak lanse edilen DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile FP Genel Başkanı Recai Kutan ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi yaptıkları konuşmalarda hükümetin uygulamalarını eleştirdiler.
TİSK Genel Başkanı Refik Baydur ve DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay da birer konuşma yaptılar. Konuşmasındası reel ücret ortalamasının '93'lerin gerisine düştüğünü, deprem vergisinin halkı çileden çıkaracak kadar ağır yük getirdiğini ifade eden Karabay, "Emek örgütleri olarak ortak örgütlenmeleri, eylemde birliktelikleri harekete geçirmek zorundayız. Bu da yetmez, sermayenin küreselleşmesine karşı, emek örgütlerinin uluslararası dayanışmasını ortaya koymalıyız" dedi.
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'in konuşma yapmadan ayrıldığı genel kurula, İtalya, Fransa, Yunanistan, Romanya, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Rusya, Filistin ve Sudan'dan çok sayıda sendikacı da katıldı. Bugün çalışma raporlarının okunması ve delegelerin konuşmalarıyla devam edecek olan genel kurul yarın yapılacak seçimlerle sona erecek.
ÖNCEKİ HABER

'Türk-İş dayanışmayı sağlamalı'

SONRAKİ HABER

Madenciler Denizer davasına alınmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...