26 Kasım 1999 22:00

'Türk-İş dayanışmayı sağlamalı'

Türk-İş yönetiminin dört yıllık sürecinin yeni kazanımlar elde etmek bir yana, var olanları da götürdüğünü söyleyen Cengiz Teke...

Paylaş
'Türk-İş dayanışmayı sağlamalı'
Sultan Özer
Türk-İş Genel Kurulu'nda, şimdiki yönetime karşı Türk Metal Başkanı Mustafa Özbek başkanlığında oluşturulan muhalif listede yer alan Haber-İş Genel Başkanı Cengiz Teke, Türk-İş yönetiminin dört yıllık sürecinin yeni kazanımlar elde etmek bir yana, var olanları da götürdüğünü söyledi. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'in yeniden aday olmasını eleştiren Teke, diğer sendikacılarla bir araya gelerek, "yeni bir oluşum" yaratmaya çalıştıklarını, ancak sendikacıların samimi davranmadığını öne sürdü. Meral ile ekibinin değişmesi gerektiğini belirten Teke'nin, en az Bayram Meral kadar eleştirilen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek başkanlığındaki listede yer alma çabası dikkat çekti.
Teke, Türk-İş'in geçtiğimiz dört yıllık sürecini, "Türk-İş birlikteliği sağlayamadı. Hep özlemini duyduğumuz sendikalar arasındaki dayanışmayı, işçiye kadar indirip işçiler arasındaki dayanışmayı sağlayamadı" diye değerlendirdi. Erzurum Belediyesi işçilerinin Ankara'da bir destek görememesini de Türk-İş'e bağlayan Teke, "Eğer Türk-İş'ten başlayan o dayanışma sağlansaydı, belediye işçisi çok daha destek görecekti, dayanışma içinde olacaktı" dedi.
Herkes suçlu!
Türk-İş'in bu hale gelmesinde sadece yöneticilerin değil, tüm sendikacıların, 440 delegenin ve birey olarak kendisinin de suçlu olduğunu vurgulayan Teke, TEKSİF Genel Başkanı Zeki Polat'ın çağrısıyla üç kez toplantı yaptıklarını, ancak sonuç alamadıklarını söyleyerek, "Ekipleşme haline gelineceği zaman bazı kopmalar oldu" dedi.
Artık çalışmaları ikili, üçlü görüşmelerle sürdürdüklerini doğrulayan Teke, kendisine öneri gelse bile Bayram Meral'in listesinde yer almasının mümkün olmadığını belirterek, Meral'in yıprandığını ve aslında adaylıktan çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Alternatif toplantılarda kişiler üzerinde durmadıklarını belirterek, "Bayram Bey'in adı geçti, Özbek'in, Polat'ın, Kumlu'nun adı geçti. Toplantılarda, Bayram Bey de yıpranmıştır, Mustafa Özbek de. Öyleyse bunların ikisi olmasın da başka birileri olsun" arayışlarına dikkat çeken Teke, Özbek'i eleştirenlerin, eleştirilerini yüzüne karşı yapmadıklarını savundu.
"Türk-İş'in diğer çalışanları da etrafına alıp, zaten var olan Emek Platformu'nu daha da geliştirerek, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırması, saldırılara yanıt vermesi gerekir" diyen Teke, böyle bir yönetimin oluşması halinde baştacı yapabileceklerini, ancak bu yönde umudunun olmadığını söyledi.
Tek şemsiye
Türk-İş'in içinde kalmayıp, tüm Türkiye'deki çalışanları tek bir şemsiye altında toplayabilme gayretinde olunması gerektiğini, 'bir dört yıl daha böyle götürürüz' mantığıyla gitmeyeceğini gördüğünü vurgulayan Teke, "Türk-İş'te siyasi mücadeleyi bir kenara bırakmak lazım. Her sendika kendi içinde belki bazı siyasi görüşleri temsil olanağı bulabilir. Ama burası Türk-İş. O çatı altına gelindiğinde herkesin siyasi kimliğinden sıyrılıp, çalışanların sorunlarıyla ilgilenmesi, üretmesi gerekiyor" dedi.
Genel kurulda Yönetim Kurulu üye sayısının 7'ye çıkarılmasını isteyeceklerini belirten Teke, bunu "33 sendikayı bütünleştirebilsin" diye yapacaklarını öne sürdü. Maaşlarının olmayabileceğini, ille de olacaksa yarıya düşürülmesini de isteyeceklerini kaydeden Teke, uyum içindeki yedi kişinin iyi çalışmalar sergileyebileceğini savundu.
ÖNCEKİ HABER

Gençyılmaz çetesinden

SONRAKİ HABER

Hak-İş Genel Kurulu'nda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...