26 Kasım 1999 22:00

Faizcilere değil depremzedeye ver

Bütçeden faiz ödemeleri için 21 katrilyon lira ayıran hükümet, deprem felaketinin faturasını da ek vergiler alarak çıkaracak.

Paylaş
Faizcilere değil depremzedeye ver
Deprem felaketinde olduğu gibi deprem sonrasında da acz içine düşen hükümet, faturayı zaten üzerinde büyük bir vergi yükü bulunan halkın geniş bir kesiminden çıkaracak. Eğer bütçeden faiz ödemelerine ayrılan 21 katrilyon lira depremzedelere verilirse, ek vergiye gerek kalmayacak. Aynı şekilde 2000 yılında ödenmesi düşünülen iç borçların sadece faizi ertelenir ve bu kaynak da deprem felaketine aktarılırsa, vergiden elde edilecek kaynak kadar miktar bir anda toplanmış olacak.
TBMM'de önceki akşam kabul edilen tasarı ayrımsız herkesten vergi talep ediyor. Ancak üzerlerinde zaten ciddi bir vergi yükü bulunan emekçiler, yeni yasadan daha çok etkilenecekler.
Ülkenin kaynaklarının büyük bir kısmını emen rantiyeye ve bankacılara ise ciddi bir vergi yükü getirilmedi.
Yasaya göre, 1998 yılı kazanç ve iratlarını yıllık beyanname ile beyan eden gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, 1998 yılı ticari ve mesleki kazançları götürü usulde tespit edilen gelir vergisi mükellefleri, yasanın yayınlandığı tarihte ücret geliri elde eden ve 1998 yılında elde ettikleri ücretlerinin vergi matrahı toplamı 12 milyar lirayı aşan ücretliler ek gelir ve ek kurumlar vergisine tabi olacaklar. Vergi matrahı toplamı 12 milyar lirayı aşan ücretliler arasında, "Yönetim ve denetim kurulları başkanı üyeleri ile tasfiye memurları" da yer alıyor.
ÖNCEKİ HABER

Urus-Martan'a yoğun bombardıman

SONRAKİ HABER

Vergiyi rantı yiyen ödesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...