26 Kasım 1999 22:00

Türkiye hazır asker!

Avrupa Konseyi'nin düzenlediği Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı Parlamenterler toplantısına katılan Türk heyeti...

Paylaş
Türkiye hazır asker!
Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen 'Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı'na Parlamenter Desteği' konulu uluslararası konferans, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da önceki gün başladı. Toplantıya toplam 12 ülkenin parlamentolarının dışişleri komisyonları üyelerinin yanı sıra AGİT, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı temsilcileri katılıyor. Toplantıda Türk hükümetini temsil eden TBMM Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı DSP'li Milletvekili Suat Çağlayan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Güneydoğu Avrupa'nın emperyalist planlar dahilinde "yeniden yapılanması" için her türlü girişime sonuna kadar destek vermeye hazır olduğunu söyledi.
Türkiye görev istedi
Güneydoğu Avrupa'yı yeniden yapılandırma adı altında Yugoslavya'yı parçalayan ve bölgede kendi güdümlerinde karakol devletçikler kurduran emperyalist devletler, Bosna ve Kosova'da operasyonlarına Türk askerlerini dahil etmiş, geçtiğimiz hafta yapılan Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) toplantılarında ise Türk askerlerinden daha çok yararlanılması ancak Türkiye'ye kurum içinde karar yetkisi verilmemesi ortaya atılmıştı.
Sofya'da Türkiye'yi temsil eden Çağlayan, bölgede kalıcı istikrarın sağlanması sürecinin uzun ve zor bir süreç olduğunu belirterek, "Biz Türkiye olarak, bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya ve tüm girişimlere destek vermeye hazırız" şeklinde konuştu.
Yugoslavya konusu masada
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer de, konuşmasında, İstikrar Paktı'nın başarıya ulaşmasında parlamenter desteğin önemli olduğunu vurguladı. Schwimmer, Yugoslavya'nın da İstikrar Paktı'na katılması gerektiğini ifade ederek, "İstikrar Paktı, ancak Yugoslavya'nın tam üyeliği gerçekleşirse etkin hale gelir" diye konuştu. Yugosyavya'yı bugünkü yönetimiyle hiçbir uluslararası platforma sokmayan Batılı ülkeler, Miloseviç rejiminin sona ermesini bekliyorlar. Bu amaçla Miloseviç muhalifi grupları destekleyen ABD ve Avrupa, İstanbul'da düzenlenen AGİT Zirvesi'nde bu yöndeki faaliyetlerini yoğunlaştıracaklarının işaretini vermişler ve İstanbul'a gelen Sırp muhalif liderlere birleşmeleri yönünde telkinlerde bulunmuşlardı.
"Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı'na Parlamenter Desteği" konulu toplantıya Türkiye'den Suat Çağlayan başkanlığındaki ve Dışişleri Komisyonu üyelerinden milletvekilleri Basri Coşkun, Teoman Özalp, Hüseyin Kansu ve Süha Tanık'tan oluşan bir heyet temsil ediyor. Toplantı bugün sona erecek.
ÖNCEKİ HABER

Öğretmenler resmi kutlama değil, haklarını istiyor

SONRAKİ HABER

Gözler Seattle'a çevrildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...