25 Kasım 1999 22:00

AİHM'e göz kırptılar

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Bülent Ecevit, Öcalan'ın idam cezasının onanması ile ilgili olarak, konunun bir de Avrupa ayağı olduğunu ifade ettiler.

Paylaş
AİHM'e göz kırptılar
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Bülent Ecevit, Öcalan'ın idam cezasının onanması ile ilgili olarak, konunun bir de Avrupa ayağı olduğunu ifade ettiler. Demirel, hukuki prosedürün tamamlanmadığını söyleyerek, "Bunun Avrupa ucu var" dedi. Ecevit ise, "Eğer bu arada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yetkileri bağlamında bir durumla karşılaşılırsa, bunu elbette ayrıca değerlendireceğiz" dedi.
Demirel, Edirne'de Edirne Valiliği'ni ziyareti sırasında gazetecilerin sorusu üzerine konuyu değerlendirdi.
Demirel, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu bildirerek, şunları kaydetti: "Hukuk devleti içerisinde suç işlenirse o, yargı organının işidir. Türkiye'de yargı organı meseleye el koymuştur ve birinci derece mahkemesi karar vermiştir. Buna itiraz hakkı da kişinin vardır. Bu itiraz hakkını kullanmıştır kişi. Ve benim önümde duran bilgiye göre de Yargıtay 9. Ceza Dairesi DGM'nin verdiği cezayı usul ve yasaya uygun bulmuş. Bu, suçtaki hukuki prosedürün ikinci kademesidir. Bundan sonra başka kademeler vardır. Ve en sonda nihai karar TBMM'ye aittir, hukuki prosedür tamamlanır tamamlanmaz. Tabii ki bir de bunun Avrupa ucu var. O işte nasıl hareket edileceği teemmül ediliyor (etraflıca düşünülüyor).
Ecevit: 'Yargılama adildi'
DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, Abdullah Öcalan'ın adil bir şekilde yargılandığından hiç kimsenin kuşku duyamayacağını söyledi. Ecevit, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Öcalan hakındaki idam kararının Yargıtay tarafından onaylanması konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: "Gerek DGM, gerek Yargıtay, tam bir tarafsızlıkla kararlarını vermiştir. Eğer bu arada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yetkileri bağlamında bir durumla karşılaşılırsa, bunu elbette ayrıca değerlendireceğiz"
Komisyon AİHM kararını bekliyor
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Emin Karaa, Öcalan'ın idam cezasının Yargıtay tarafından onanması ile ilgili olarak, AİHM tarafından verilecek yürütmeyi durdurma şeklindeki bir kararın Türkiye tarafından kabul edilmesinin söz konusu olduğunu belirtti ve "Beklemeye devam edeceğiz" dedi.
Bu arada Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk Abdullah Öcalan'a idam cezasının onaylanması üzerine prosedürün işleyeceğini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını beklemeyeceklerini, ancak idam kararıyla ilgili süreç tamamlanmadan bir karar gelirse bunu değerlendireceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

IMF'nin kredisi atıl sermayeye gidecek

SONRAKİ HABER

Metin Göktepe duruşması ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...