25 Kasım 1999 22:00

Kemer sıkmayacağız

İşçi ve memur konfederasyonu başkanları şimdiye kadar yeterince fedakârlık yaptıklarını belirtirken, hükümete "Mücadelemizi sürdüreceğiz" mesajı verdiler.

Paylaş
Kemer sıkmayacağız
IMF ile imzalanacak olan 3 yıllık stand-by anlaşmasına çalışanların temsilcileri sendikacıların tepkileri artarak sürüyor. İşçi ve memur konfederasyonu başkanları şimdiye kadar yeterince fedakârlık yaptıklarını belirtirken, hükümete "Kemerde sıkılacak delik kalmadı. Bu programı kabullenmemiz mümkün değil. Mücadelemizi sürdüreceğiz" mesajı verdiler.
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, IMF'nin çalışanlara "öl" dediğini belirtirken; Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye'nin IMF'ten alınacak krediye ihtiyacının bulunmadığını söyledi. KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, stand-by anlaşmalarına emek boyutu açısından karşı çıktıklarını bildirdi. DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak da Türkiye'nin IMF politikaları yerine Türkiye'nin iç dinamiklerine uygun program yapmasını istedi. Konfederasyon Başkanları ANKA'ya görüşlerini şöyle açıkladılar:
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral: IMF, ekmeyin, biçmeyin, köylünün belini kırın. Memuru fakirleştirin. Paraları biriktirin, borçlarınızı ödeyin diyor. Bütçenin yarısını faizlere ödüyorlar. İşçiye para yok diyorlar. Bunu içimize sindiremiyoruz. Biz sıkıntılarımızı kendimiz çözer, sonra da başı dik gezeriz.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu: IMF'nin vereceği krediye Türkiye'nin ihtiyacı yok. Asıl sorun devletin kaynak yaratma politikası. Devlet kaynağını rantiyeye kaptırıyor. Eğer elinde kaynak kalırsa ya teşvik veriyor ya da lüks kredi alıyor. Sorunlarımız çözümsüz, çözümler de imkânsız değil. Biz kendi evimizi kendimiz temizlemek istiyoruz.
KESK Genel Başkanı Siyami Erdem: IMF'nin dayatmaları sonucunda her zaman sosyal patlamalar meydana geldi. IMF politikaları demokrasiyle ve toplumsal kalkınmayla bağdaşmamaktadır. Hükümet, toplumsal uzlaşma ve karşılıklı sosyal dengeleri gözeten politikalar geliştirmemektedir. IMF ile yapılacak anlaşma çerçevesinde yeniden bir kemer sıkma sürecine girmeyeceğiz. Hiçbir ekonomi politikası halkı perişan ederek başarılı olmamıştır. IMF ücretlerin dondurulması ya da aşağı çekilmesini, yatırımlara ayrılan payın düşürülmesini, tarıma ve hayvancılığa verilen desteğin kaldırılmasını, özelleştirmenin en hızlı şekilde yapılmasını istiyor.
DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak: Türkiye'nin sıkıntıları uluslararası sermayeye dayanarak aşılamaz. Türkiye IMF'den para talep ederken IMF de çalışanlardan pek çok talepte bulunuyor. Sosyal Güvenlik Yasası, Tahkim Yasası bu taleplerin bir kısmı. IMF'nin dayatmaları ile ülkede düzenleme yapılıyor. Bugüne kadar mevcut iktidarlar bu ülkenin kaynaklarını doğru kullansaydılar, bütçeyi buna göre ayarlasaydılar, milli gelirin yüzde 40'tan fazlasını rantiyeye, faizlere aktarmasalardı IMF'nin böylesi programına gereksinim olmazdı. Türkiye'nin kendi iç dinamiklerine uygun bir kalkınma programı yapması gerekir. Artık emeğiyle geçinenlerin sıkacağı kemer kalmadı. Kemerin deliği bitti.
ÖNCEKİ HABER

İvanov AGİT Başkanı ile görüşecek

SONRAKİ HABER

Enerji fazlası olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...