25 Kasım 1999 22:00

Washington'da GM karşıtı yürüyüş

ABD'nin Seattle kentinde yapılacak olan WTO zirvesini protesto etmek amacıyla bu ülkeye giden Fransız çiftçi önderi Jose Bove, ABD'deki ilk eylemini gerçekleştirdi.

Paylaş
Washington'da GM karşıtı yürüyüş
ABD'nin Seattle kentinde yapılacak olan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) zirvesini protesto etmek amacıyla, onbinlerce işçi ve emekçi gibi bu ülkeye giden Fransız çiftçi önderi Jose Bove, ABD'deki ilk eylemini gerçekleştirdi. Bove, önceki gün başkent Washington'da düzenlenen bir protesto yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşçüler, Ame-rika'nın genetik tarım ürünleri (GM) üretmesini protesto ettiler.
Görüşmeciler pes etti
Cenevre'de, Seattle toplantısının gündemini belirlemek için 14 aydır hazırlık görüşmelerini sürdüren ticaret görüşmecileri, hiçbir uzlaşmaya varamamış ve "pes" ettiklerini açıklamışlardı. WTO üyesi ülkelerin anlaşamadığı konular arasında tarım, çocuk emeği sömürüsü, piyasalara erişim, yatırım ve rekabet politikası konuları bulunuyor.
Çiftçilerden duyuru
Bu arada, ABD'deki 30 çiftçi örgütü, üyelerine, genetik müdahale görmüş ürünler ekmeleri halinde geçimlerini riske atmış olacaklarını duyurdular. Onbinlerce çiftçiyi temsil eden örgütler tarafından yapılan ortak açıklamada, GM gıdaların tüketiciler tarafından reddedildiğine dikkat çekildi. Açıklamaya imza atan Amerika Mısır Üreticileri Birliği'nden Gary Goldberg, "Avrupa ve Asya piyasaları GM ürünlerini reddediyor. Amerikalı çiftçiler sıkıntıya düşmek istemiyorlarsa bunu dikkate almalılar" dedi.
İnsan sağlığı ve doğaya etkisi henüz tam olarak bilinmeyen GM tipi gıdalar, ABD'de kitlesel olarak tüketiliyor. ABD'li çiftçilerin yetiştirdiği soya fasulyesinin yüzde 35'i, mısırın ise yüzde 25'i bu yöntemle üretilmekte.
ÖNCEKİ HABER

Kafkasya'da gerginlik artacak

SONRAKİ HABER

İvanov AGİT Başkanı ile görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...