24 Kasım 1999 22:00

Sağlık emekçileri bütçeden pay istedi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), çeşitli illerdeki hastanelerde yaptıkları basın açıklamaları ve oturma eylemleriyle, 2000 yılı bütçesini protesto ettiler.

Paylaş
Sağlık emekçileri bütçeden pay istedi
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), çeşitli illerdeki hastanelerde yaptıkları basın açıklamaları ve oturma eylemleriyle, 2000 yılı bütçesini protesto ettiler.
SES üyeleri, bütçeden sağlığa daha fazla pay ayrılmasını, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının ve gelir düzeyinin iyileştirilmesini, özlük haklarının tanınmasını, sağlıkta özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının son bulmasını istediler.
4 Aralık eylemine çağrı
İstanbul'da birkaç gündür çeşitli hastanelerde yapılan eylemler, dün Okmeydanı SSK Hastanesi'nde devam etti. SES Şişli Şubesi tarafından düzenlenen eylemde, hastane bahçesinde toplanan 100 kadar sağlık emekçisi, taleplerini dile getirdi. "IMF'ye değil, emekçiye bütçe", "Yüzdelik zam değil, toplusözleşme", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atan kamu emekçileri adına açıklamayı yapan SES Şişli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Rabia Tuncer, KESK'in 4 Aralık'ta Ankara'da yapacakları mitinge kitlesel katılım çağrısında bulundu.
SES Şişli Şubesi dün de Şişli Etfal Hastanesi'nde eylem düzenlemişti.
Diyarbakır'da gözaltı
SES Diyarbakır Şubesi, hükümetin 2000 yılı bütçesinden kamu emekçilerine öngörülen yüzde 15'lik zammı protesto etmek için önceki gün Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde yapmak istedikleri basın açıklamasına polisin müdahale ettiğini bildirdi.
Polis saldırısında Şube Mali Sekreteri Sadettin Kılıç, Şube Sosyal Faaliyetler Sekreteri Sercan Sürücü ve Tarım Gıda-Sen YK Üyesi Hasan Atsız'ın gözaltına alındığı bildirilen açıklamada, aynı gün sabah da, SES Diyarbakır Şube Başkanı Hüseyin Bayrak ile Şube Sekreteri Muhsin Uyanık'ın Diyarbakır Valiliği tarafından hazırlanan bir metni imzalamaları isteğiyle çağrıldıkları valilikte gözaltına alındıkları belirtildi.
Açıklamada, antidemokraktik uygulamalar protesto edilerek gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi.
Sivas'ta mücadele sürecek
SES Sivas Şubesi de, önceki gün Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde düzenlediği basın açıklamasıyla 2000 yılı bütçesini protesto etti.
Temel tüketim mallarına her gün zam yapıldığı bir ülkede yüzde 15'lik maaş artışının kabul edilemez olduğunu ifade eden sağlık emekçileri, hayali olarak düşük gösterilen enflasyon oranlarıyla yapılan artışlar sonucu 10 yıllık sürede ücretlerin reel olarak yüzde 79.4 oranında gerilediğine dikkat çektiler.
Sağlığa yüzde 10
Bütçeden sağlığa ayrılan payın yüzde 10'a çıkarılmasını isteyen SES üyeleri, ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesi, taşeronlaştırmaya ve fazla çalışmanın kaldırılması, özel sağlık sektörüne verilen teşviklere son verilmesi gibi taleplerini de dile getirdiler.
"Sefalet ve hak gasplarına karşı suskun kalmayacağız, grev ve toplusözleşme hakkımızı kullanana kadar mücadelemizi devam edeceğiz" denilen eylem, sloganlarla sona erdi.
IMF bütçesine hayır
Uşak'ta da SSK ve devlet hastaneleri önünde oturma eylemi yapan SES üyeleri, taleplerinin yerine getirilmesini istediler. Saat 12.30'da SSK Hastanesi, 13.00'te de Devlet Hastanesi'nde oturma eylemi yapan sağlık emekçileri adına konuşan SES Uşak Şubesi Yönetim Kurulu üyesi A. Rıza Ada, IMF patentli bütçeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

İşçi, Türk-İş'te değişim istiyor

SONRAKİ HABER

Yüreğir Belediyesi işçileri eylemi bitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...