24 Kasım 1999 22:00

İşçi, Türk-İş'te değişim istiyor

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, tabanın Türk-İş yönetiminde değişim istediğini söyledi.

Paylaş
İşçi, Türk-İş'te değişim istiyor
Şahin Bayar
1-5 Aralık 1999 tarihlerinde gerçekleşecek olan Türk-İş 18. Olağan Genel Kurulu öncesi, liste arayışları sürüyor. Ancak şimdiye kadar herhangi bir liste açıklanmadı. Sağlık-İş Başkanı Mustafa Başoğlu ve Bayram Meral genel başkanlık için adaylığını açıklarken, Türk Metal Başkanı Mustafa Özbek'in de adaylık için adı geçiyor. Genel Başkanlık için Başoğlu'na kimse şans tanımazken, Özbeksiz ve Meralsiz bir Türk-İş için TEKSİF Başkanı Zeki Polat'ın çağrısıyla yapılan toplantılardan, Özbek dayatması sonucu herhangi bir sonuç alınamadı.
Türk-İş Genel Kurulu'yla ilgili olarak gazetemize konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, tabanın değişim istediğini söyledi. Öztaşkın, Türk-İş'e bağlı 33 sendika olduğunu bunlardan 13 tanesinin yönetimi değiştiğini ifade ederek, "Bu değişim sınıftan yana mı, değil mi burası tartışılır, ama tabanda bir değişim isteği var. Mevcut yönetimlere karşı bir güvensizlik var. Sınıf kendisine güvenebileceği bir lider arıyor" dedi.
Net olunmadı
Türk-İş yönetiminin 4 yıllık çalışmasını, "Başarılı oldukları söylenemez" ifadeleriyle değerlendiren Öztaşkın, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle sosyal güvenlik, işsizlik sigortası, örgütlenme önündeki engeller, demokrasi ve insan hakları konusunda gerekli müdahaleyi yapamadı. Üye kayıpları hızla düştü. Örgütlenme oranı yüzde 10'lara kadar düştü. 'Türk-İş işçilerin çıkarlarını korudu mu?' diye sorunca elbette ki cevabımız, hayır olacak. Bazı çabalar vardı, ama bunlar yetersiz. Özellikle son sosyal güvenlik reformuna karşı verilen mücadelede Türk-İş'in bir ayağı hükümetin içindeydi. Kritik dönemlerde hiç net olmadı, hep ikircikli bir politika benimsedi."
Yönetim için Bayram Meral'den kendisine herhangi teklif gelmediğini söyleyen Öztaşkın, "Şimdilik böyle bir düşüncemiz yok. Biz, sınıfın sorunlarına sahip çıkan ilkelerin tartışıldığı bir Türk-İş istiyoruz. Böyle bir Türk-İş içinde bize sorumluluk verilirse yerine getirmekten çekinmeyiz" sözleriyle de kapıyı açık bıraktı.
'Başoğlu kabul görmez'
Sağlık-İş Başkanı Mustafa Başloğu'nun adaylığı için "Bizde kabul görmez" diyen Öztaşkın, nasıl bir Türk-İş sorusunu şu şekilde cevapladı: "Alınıp uygulanmayan kararlar olmamalıdır. Bir izleme komitesi oluşturulup üye kaybına dur denilmelidir. Özelleştirmeye karşı net tavır konulmalıdır.
Sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması için çaba sarf edilmelidir. Türk-İş bir dayanışma örgütü olmalıdır. DİSK ve Hak-İş ile görüşüp Emek Platformu'nu yeniden hayata geçirmelidir. KESK'in grevli, toplusözleşmeli sendika hakkını sonuna kadar desteklemelidir."
ÖNCEKİ HABER

Ayrımsız genel af çıkarılsın

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçileri bütçeden pay istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...