16 Ağustos 2011 03:35

Toplumu Gregor Samsa’ya çevirmek istiyorlar

Sincan 1No’lu F Tipinde yatan Yazar Halil Gündoğan’ın basılmamış kitabına cezaevi yönetimi tarafından el konulmasına Türkiye Yazarlar Sendikası tepki gösterdi. Ahmet Şık’ın yazdığı kitabın basılmadan imha edilmesi üzerinden uzun bir süre geçmeden Halil Gündoğan’ın kitabının cezaevi yönetimi tarafından e

Toplumu Gregor Samsa’ya çevirmek istiyorlar
Paylaş
İsmail Afacan

Bu uygulamanın  faşizmden farksız olduğunu belirten TYS Genel Başkanı Mustafa Köz; “Düşünceyi eyleme geçmeden yargılamak da demokrasinin değil, faşizmin yöntemidir” dedi.

CEZAEVİ YÖNETİMLERİ TETİKÇİ OLARAK KULLANILIYOR

“Çocuklarımızı annelerinin karnında tekmeleye tekmeleye öldüren siyasal iktidar ve onun taşeronları, yargı kurumlarını, cezaevi yönetimlerini de birer tetikçi olarak kullanıyor” diyen TYS Genel Başkanı Mustafa Köz şunları söyledi: “Ahmet Şık’ın kitabına verilen cezadan farkı yok Halil Gündoğan’ın yayımlanmamış kitabına verilen cezanın. Yapıtla, yaratıyla birlikte belki ondan da çok, düşünce yargılanmak isteniyor. Düşünceyi eyleme geçmeden yargılamak da demokrasinin değil, faşizmin yöntemidir. “Düşünme, arzu et sadece. / Bak böcekler de öyle yapıyor.” diyor Orhan Veli. Toplumu kendine yabancılaştırarak Kafka’nın Gregor Samsa’sına çevirmek istiyorlar ancak yazarlar, aklın cesareti düşüncelerini biricik savunma ve üretme araçları olarak kullanmayı sürdüreceklerdir tüm baskılara karşın.”

Avukat Fikret İlkiz de, kitabın yayınlanmadan el konulmasını doğrudan doğruya ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi. (İstanbul/EVRENSEL)


DİSİPLİN KURULU KİTABA EL KOYDU

1988’de, Metris Cezaevi’nden kazdıkları tünelle kaçan 29 hükümlünün hikayesini anlatan “Metris’ten Munzur’a Bir Firarinin Öyküsü”nün yazarı Halil Gündoğan, Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde hükümlü olarak bulunuyor. 2005’te yazdığı “Metris’ten Munzur’a Bir Firarinin Öyküsü”nün ikinci cildini cezaevinde yazan Gündoğan, ziyaretçisine verilmek üzere kitabı idareye teslim eder. Önce “incelemeden veremeyiz” diyen idare “inceleme daha bitmedi” diyerek basılmamış kitaba  el koymayı sürdürür.

5 Ağustos 2011'de, Halil Gündoğan'a kitabı hakkında Disiplin Kurulu Kararı tebliğ edilir. Kararda, "tamamı terör örgütü ve üyelerinin yasadışı faaliyetlerini övücü nitelikte sakıncalı ifadeler bulunması sebebiyle el konulmasına karar verildi" denmektedir. Kararda, 15 gün içinde itiraz hakkı olduğu da Gündoğan'a hatırlatılır.  Kitabın basılmadan el konulmasına karar veren Disiplin Kurulu üyeleri arasında öğretmen, sosyolog ve psikologlar da var.

ÖNCEKİ HABER

Abbas’tan ülkesine NATO önerisi

SONRAKİ HABER

‘50 işçinin canı can da 49 işçininki patlıcan mı?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...