24 Kasım 1999 22:00

WTO toplantıları çıkmazda

WTO ticaret bakanlarının 30 Kasım'daki toplantısının gündemini belirlemek üzere Cenevre'de aylardır süren hazırlık görüşmelerinde bir ilerleme sağlanamadı.

Paylaş
WTO toplantıları çıkmazda
Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ticaret bakanlarının 30 Kasım'da ABD'nin Seattle kentinde başlayacak toplantısının gündemini belirlemek üzere Cenevre'de aylardır süren hazırlık görüşmelerinde bir ilerleme sağlanamadı.
Seattle zirvesine bir hafta kala, Cenevre'de 3 aydır çalışmalarını sürdüren WTO temsilcileri, ortak bir metin üzerinde anlaşma sağlayamadılar.
Yetkililer, Cenevre'de toplantı için temel oluşturacak bir taslak üzerinde anlaşmaya varılamaması durumunda, Seattle'da yapılacak bakanlar toplantısının yapılmasının tehlikeye girebileceğini vurguluyor.
Çoktaraflı Yatırım Anlaşması (MAI) başta olmak üzere özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarının emperyalist tekellere açılması amacıyla bir dizi anlaşmanın görüşüleceği Seattle toplantısı öncesinde yaşanan bu gelişmeler, emperyalistler tarafından "önümüzdeki bin yılın belirleyici örgütü" olarak lanse edilen WTO'nun geleceğini ve misyonunu da tehlikeye sokuyor.
Tarımda sert tartışmalar
135 ülkenin üye olduğu, Çin de dahil 30 ülkenin ise üyelik için sırada bulunduğu WTO, gelişmiş ülkelerle azgelişmiş ülkeler arasında sert görüş ayrılıklarına sahne oluyor. Seattle toplantısı öncesinde örgüt içindeki en büyük görüş ayrılıkları tarım ve sanayide yoğunlaşıyor.
Tarım sektörünün uluslararası ticarete daha fazla açılmasını, sübvansiyonların ve destekleme politikalarının tümüyle kaldırılmasını isteyen Avustralya'nın başını çektiği tarımsal ürün ihracatçısı ülkelerin talepleri, Fransa, Japonya ve İspanya gibi önemli çiftçi nüfusuna sahip ülkelerin sert tepkisiyle karşılaşıyor. Sınai ürünlerde gümrük vergilerinin indirilmesine de, sanayilerini korumak isteyen gelişmekte olan ülkeler karşı çıkıyor.
ÖNCEKİ HABER

AB sanki savaşa hazırlanıyor!

SONRAKİ HABER

Irak 6 aylık uzatma istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa