23 Kasım 1999 22:00

Medeni Kanun tasarısı yasalaşsın

İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nazan Moroğlu, TBMM alt komisyonunda bekleyen Medeni Kanun Tasarısı'nın bir an önce...

Paylaş
Medeni Kanun tasarısı yasalaşsın
İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nazan Moroğlu, TBMM alt komisyonunda bekleyen Medeni Kanun Tasarısı'nın bir an önce yasalaştırılması gerektiğini ifade ederek, milletvekillerinden destek istedi.
Moroğlu, İstanbul Barosu'nda dün düzenlediği basın toplantısında, mevcut Medeni Kanun hükümlerinin 1920'li yılların yaşam koşullarına uygun düzenlendiğine vurgu yaparak, Medeni Kanun'un artık günümüzün gereksinimlerini karşılayamaz ve hakça çözüm getiremez bir hale geldiğini ifade etti. Uzun tartışmaların ardından 12 Kasım'da Bakanlar Kurulu'ndan geçen Medeni Kanun tasarısına ilişkin özellikle MHP'nin eleştirilerini kasıtlı bulduklarını belirten Moroğlu, "Bu tasarı üzerinde tartışmalar var. Kasıtlı eleştirilerle uygulanmasının önüne geçilmek isteniyor" dedi.
Kendilerinin de tasarıyı her yönüyle mükemmel bulmadıklarına vurgu yapan Moroğlu, "Tasarının geçmesini umut ediyoruz. Türk toplumunun buna hakkı var. Milletvekillerinden andlarına bağlı kalmalarını istiyoruz. Vekil olurken toplumun refah ve huzuru için and içiyorlar. Toplumun bir yarısının refah ve huzurunu göz ardı ederek milletvekili olunamaz" dedi.
Mal rejiminde değişiklik
Tasarıda özellikle aile hukukuna ilişkin maddelerde önemli ve olumlu değişiklikler yapıldığını dile getiren Moroğlu, en önemli değişikliğin ise mal rejiminde olduğunu belirtti. Evlilik birliği sona erdiğinde genellikle kadınların mağduriyetine yol açan mal ayrılığı rejiminin yerine, edinilmiş mallara katılma rejiminin getirildiğini vurgulayan Moroğlu, bunun yanı sıra, mal ayrılığı, paylaşmalı mal ayrılığı ve mal ortaklığı gibi seçeneklerin de yer aldığını belirtti. Tasarının kabul edilmesi halinde evli çiftlerin evlat edinebileceğini, evlilik gerçekleştirmeden çocuk sahibi olan kadının, çocuğunun velayetini alabileceğini, 15 olan evlilik yaşının 17'ye yükseltileceğini aktaran Moroğlu, Medeni Kanun tasarısının bir an önce TBMM'de kabul edilmesi için bütün milletvekillerini destek vermeye çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

Çiller'le başa çıkamayanlar

SONRAKİ HABER

25 Kasım kadın etkinlikleri başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...