23 Kasım 1999 22:00

Çiller'le başa çıkamayanlar

   sağda yeni parti peşinde

Paylaş
Çiller'le başa çıkamayanlar
     sağda yeni parti peşinde
Merkez sağda yeni parti arayışının 6-7 Aralık'taki Ankara toplantısı ile şekilleneceği ifade ediliyor. Sağda yeniden yapılanma arayışları için bir araya gelen grupta, Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Yalım Erez, ANAP ve DYP'den bazı eski milletvekilleri ile İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, Arı Grubu üyeleri, işadamları, bürokratlar ve bazı emekli generallerin de bulunduğu belirtiliyor.
'Şaltere basmazdık'
DYP Kocaeli eski Milletvekili İsmail Amasyalı, AA'ya yaptığı açıklamada DYP Kongresi öncesi sağda yeniden yapılanma ile ANAP ve DYP liderlerine "feragat" çağrısında bulunduklarını hatırlattı. Amasyalı, "DYP Kongresi'nden 'belki sayın Köksal Toptan çıkabilir' dedik. Çıksaydı, açık bir şey söyleyeyim; biz bu hareketi yapmazdık. Yani şaltere basmazdık" dedi.
DYP Kongresi'nde kimin kazanacağı veya kazanmayacağını kendileri için değil, Türkiye için önemli gördüklerini ifade eden Amasyalı, halkın DYP, ANAP ve bu partilerin liderleri ile ilgili kararını zaten 18 Nisan seçimlerinde verdiğini söyledi. Amasyalı, ancak bazılarının DYP Kongresi'nin Türkiye için yeni bir umut olacağı düşüncesi ve iddiasında olduklarını kaydederek, şöyle dedi: "Bizim için değişen bir şey olmadı. Şu olabilir miydi? Köksal Toptan kazansaydı, Türkiye'de yeni bir umut olabilirdi. Bu umut nedeniyle biz bu siyasi yapılanmayı DYP içinde yapmayı düşünebilirdik. Türkiye, yeni bir siyasi yapılanmaya gitmelidir. Ama bunu yaparken de bütün dengeleri muhafaza ederek yapmak gerekir. DYP de bu dengelerden bir tanesidir. Netice olarak, kongrenin ardından vatandaş artık 'DYP bitmiştir' diyor."
Amasyalı, DYP Kongresi öncesi Ankara'da, ANAP'tan Hasan Korkmazcan, Ahmet Alkan, Vehbi Dinçerler ve bir grup DYP'li politikacıyla bir araya geldiğini, toplantıda Yalım Erez'in de bulunduğunu belirterek, DYP Kongresi'nin olası sonuçlarının da dikkate alınarak, önümüzdeki haftalarda Ankara'da bir toplantı gerçekleştirilmesi kararı alındığını söyledi.
7 Kasım'da İstanbul'da yapılan toplantıda oluşturulması planlanan komisyonun, çalışmaya hemen başlayarak, Ankara'da yapılacak toplantının gündemini hazırlayacağını kaydeden Amasyalı, "Şu anda lider diye bir sorunumuz yok. Biz bir kadro hareketiyiz, kadroyu hazırlıyoruz" dedi.
Ankara'da netleşecek
Yeni siyasi yapılanma hareketi içinde önemli siyasetçiler, işadamları, bürokratlar ve gençlerin olacağını vurgulayan Amasyalı, "Çekirdek kadro 6-7 Aralık'ta Ankara toplantısı ile ortaya çıkacak. Ankara toplantısından çıkacak neticeye göre, partileşme çalışmalarına başlanabilir. Bu iş Darıca zirvesi ile başladı ve İstanbul zirvesine dönüştü. Şimdi, Ankara zirvesinde iş bitecek" dedi.
Amasyalı, Çiller'in kongrede yaptığı konuşmaları da "takiyye" olarak nitelendirerek, birlik çağrılarının samimi olmadığını, muhaliflere listesinde hiç yer vermemesinden, bunun anlaşılabileceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Aydın, Yargıtay'a başvurdu

SONRAKİ HABER

Medeni Kanun tasarısı yasalaşsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...