23 Kasım 1999 22:00

Ölü sağlık personeli işe yaramaz

Hasarlı olan birçok binası hâlâ hizmete açık olan ve gereken tamirlere hâlâ başlanmamış olan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde basın açıklaması yapan sağlık emekçileri...

Paylaş
Ölü sağlık personeli işe yaramaz
Hasarlı olan birçok binası hâlâ hizmete açık olan ve gereken tamirlere hâlâ başlanmamış olan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde basın açıklaması yapan sağlık emekçileri, can güvenlikleri olmadığını belirterek, hastanelerinin derhal onarılmasını istediler. Dekanlığın hastanenin hasar durumuyla ilgili olarak doğruyu açıklamadığını da ifade eden sağlık emekçileri, hasar tespitlerinin ve hastanede gerçekleştirilecek diğer kontrollerin TMMOB tarafından yapılmasını talep etti.
Hastane acilen onarılmalı
Dün saat 12.30'da fakülte bahçesinde yapılan ve SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli'nin yaptığı açıklamada İstanbul Valiliği'nin 13 Kasım'da yayınladığı bir genelgeyle başta hastaneler olmak üzere kamu binalarının depreme dayanıklı hale getirilmesinin istendiği söylendi. Olası bir İstanbul depreminde büyük işlev görecek olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde gözle görülen hasarlar olduğunu belirten Beydilli, 17 Ağustos'tan sonra İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun bir genelge yayınladığını ve bu genelgede Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahi Monoblok binaları başta olmak üzere acil onarımı gerektiren binaların tespit edildiğini belirttiğini söyledi. Alemdaroğlu'nun üniversitenin onarımı için bir yardım kampanyası başlattığını ve bu paraları Vakıf kasasında topladığını da açıklayan Beydilli, bunun yasadışı olduğunu söyledi.
Beydilli, en yoğun monoblok binasında olmak üzere birçok binada ve kolonlarda çatlaklar olduğunu ifade etti. Bütün bunlara rağmen 'Çalışmaları engelleyecek bir durum yoktur' açıklamalarının yapıldığını kaydeden Beydilli, bu açıklamaların dayandırıldığı raporların hastane çalışanlarının bilgisine sunulması için 8 Kasım'da Dekan Ahmet Özbal'a dilekçeli başvuru yaptıklarını, fakat bugüne kadar bir cevap alamadıklarını kaydetti.
Masrafları devlet karşılasın
"Gördüklerimiz ve yapılan açıklamalar arasındaki çelişkiler, hastanemizin olası bir İstanbul depremine ne kadar dayanacağı konusunda endişe uyandırmakta, çalışanları tedirgin etmektedir" diyen Beydilli, hastanelerinde hasar tespit çalışmalarını bağımsızlığına güvendikleri TMMOB'un yapmasını ve hastanelerinin olası bir depremde hizmete hazır hale getirilmesini istediklerini ifade etti. Beydilli, tamir masraflarının da sefalet içinde yaşayan kendilerinden değil, devletten alınması gerektiğini vurguladı. Beydilli daha sonra basın mensuplarına hastanedeki yıkık binaları göstermek için yemekhaneye götürmek istedi. Fakat Hastane Müdürü Şakir Aybirdi Beydilli'nin yolunu keserek gazetecilerin dekanlık izni olmadan binaların içine girmelerinin yasak olduğunu ve buna izin vermeyeceğini söyledi. "Biz bunları hastanemizi kötülemek için değil, yarını düşünerek yapıyoruz. Niye hasar raporlarını göstermiyorsunuz?" diyen Beydilli'ye Aybirdi, "Burada açıklayamam. Dekan sizinle görüşmek istiyor. Basın mensuplarının önünde bu konuları konuşmayalım lütfen" diyerek cevap verdi. Beydilli dekanla gazetecilerin huzurunda görüşmek istediğini söyledi ve gazetecilerle hasarlı olan yemekhane binasına gitti. Burada gazetecilerin içeri alınmaması üzerine Beydilli "İmajımız kötülenmesin diye mi yapıyorsunuz bütün bunları? Biz öldükten sonra imaj ne işe yarar?" diyerek tepki gösterdi. Gazeteciler daha sonra Beydilli ile birlikte Dekan Ahmet Özbal'ın yanına gittiler. Fakat Beydilli'yi yarım saat önce yanına çağıran Özbal, Beydilli ile görüşmeyeceğini çünkü toplantısı olduğunu Hastane Müdürü Şakir Aybirdi aracılığıyla bildirdi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kamu emekçilerinden irade beyanı
Rahmi Emeç
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eskişehir Şubeler Platformu'nu oluşturan sendikaların şube yönetici ve üyeleri, 'irade beyanlarını' sendika genel merkezlerine postaladı. KESK'in 'taraf' kabul edilmesi amacıyla hazırlanan ve toplusözleşme taleplerini içeren irade beyanlarının postaya verilmesinden önce, toplandıkları büyük postane önünde bir basın açıklaması yapan kamu emekçileri, 2000 yılı bütçesini protesto etti. Açıklamada, ayrıca KESK'in 29 Kasım Pazar günü Eskişehir'de düzenleyeceği mitinge de çağrı yapıldı.
'Sefalet dayatılıyor'
Basın açıklamasında bir konuşma yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, memurlara ve emeklilere dayatılan yüzde 25'lik zamla 2000 yılında da 'sefaletin dayatıldığını' vurguladı. 2000 yılı için öne sürülen yüzde 25 enflasyon hedefinin gülünç olduğunu ifade eden Şanlı, "Yüzdelik maaş artışlarıyla ve 'toplu görüşmelerle', adaletli gelir dağılımı sağlanması mümkün değildir" dedi. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılmasının tek yolunun kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşmeli sendika hakkının tanınmasından geçtiğini söyleyen Şanlı, bu talebin elde edilebilmesi için verilen mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürüleceğini de vurguladı.
Mitinge Çağrı
KESK'in 28 Kasım 1999 Pazar günü Eskişehir'de saat 12.00'da Odunpazarı Meydanı'nda gerçekleştireceği miting için de çağrı yapan Şanlı, insanca yaşama hakkına sahip çıkmak için kamu çalışanlarını, emeklileri, işçileri, köylüleri, gençleri mitinge katılmaya çağırdı. Mitingi T.Harb-İş, Yol-İş, Tez-Koop-İş gibi işçi sendikalarının da desteleyeceği açıklandı. Eylem, KESK'e bağlı sendikaların yönetici ve üyelerinin 'irade beyanlarını' sendikaların genel merkezlerine postalamasının ardından sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Depremzede göçe zorlanıyor

SONRAKİ HABER

Oyunbozan bir güldürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...