23 Kasım 1999 22:00

Depremzede göçe zorlanıyor

Düzce depreminden sonra sokakta kalan Bolulular, başta çadır olmak üzere en temel ihtiyaç maddeleri karşılanmayınca, zorunlu olarak göç etmeye başladılar.

Paylaş
Depremzede göçe zorlanıyor
Sığınabilecekleri bir çadırdan bile yoksun bırakılan Bolulular, karşılarına çıkan ilk fırsatta şehri terk ediyorlar. Hava sıcaklığının geceleri sıfırın altına düştüğü şehirde, depremin üzerinden 12 gün geçmesine karşın halen 25 bin aileye çadır dağıtılamadı.
Halk zor durumda
Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan, 12 Kasım depreminden sonra kentten 20 bin kişinin göç ettiğini, özellikle kadınların ve çocukların yakınları tarafından başka şehirlere gönderildiğini bildirdi. Yüksel Ceylan, yaptığı açıklamada, Bolu'da 70 bin insanın sokakta olduğunu söyledi. Resmi açıklamaya göre Bolu'ya gönderilen çadır sayısının yüksek olduğunu, kendi belirlemelerine göre ise 3290 yazlık, 500 kışlık çadır geldiğini belirten Ceylan, "Bu 10 bin insanın çadırda kalması demek. 70 bin insan yine sokakta. Depremden sonra kentten 20 bin kişi göç etti. Özellikle kadınlar ve çocuklar yakınları tarafından başka şehirlere gönderildi" dedi.
Paralar nerede?
Ceylan, Bolu'da baca ve minarelerin tehlike saçtığına dikkati çekerek, Kadı ve Çayırpınar camilerinin minarelerinin, tehlike arz ettiği için belediye ekiplerince yıktırıldığını bildirdi. Çadırkentlere 500 çöp bidonu yerleştirildiğini kaydeden Ceylan, şunları söyledi: "Çevre Bakanı, Başbakan Bülent Ecevit'in bölgeyi ziyaretinde bize 1 çöp aracı ve 2 çöp kamyonu göndermişti. Sayın Vali Nusret Miroğlu bunlara el koydu. Daha sonra 1 çöp kamyonu verdi. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın 17 Ağustos depremi dolayısıyla depremzedeler yararına açılan yardım hesabında 200 milyar lirası var. Sayın Vali repoya yatırılan bu paranın ne kadarını Bolu'ya harcamış, merak ediyorum. "
Milletvekilleri duyarsız
Ceylan, Bolu milletvekillerini de duyarsız olmakla eleştirerek, "Biz depremle uğraşırken, onlar depremzedeleri unutup Clinton'u dinlemeye gittiler. Ben sokağa çıktığımda vatandaş boynumuza sarılıp muşamba ve naylon çadır istiyor. Gerektiğinde tepkisini de gösteriyor ama bazen de ağlıyor" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Göktepe duruşmasında

SONRAKİ HABER

Ölü sağlık personeli işe yaramaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...