16 Ağustos 2011 03:13

Abbas’tan ülkesine NATO önerisi

FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, kendisini ziyarete gelen ABD Kongresi üyelerine, gelecekte kurulacak bir Filistin devletinin güvenliğini ABD komutasındaki NATO güçlerinin sağlamasını istedi. Perşembe günü, kendisini ziyaret eden ABD Kongresi üyelerini Ramallah’ta ağırlayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, gelecekte kurulacak F

Abbas’tan ülkesine NATO önerisi
Paylaş

FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, kendisini ziyarete gelen ABD Kongresi üyelerine, gelecekte kurulacak bir Filistin devletinin güvenliğini ABD komutasındaki NATO güçlerinin sağlamasını istedi. Perşembe günü, kendisini ziyaret eden ABD Kongresi üyelerini Ramallah’ta ağırlayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, gelecekte kurulacak Filistin devletinde, devletin güvenliğini ABD komutasındaki NATO kuvvetlerinin üstlenmesi gerektiğini söyledi. Demokrat Senatör Steny Hoyer’in başkanlık yaptığı Kongre ve Senato üyelerinden oluşan delegasyon, Mahmud Abbas ile İsrail’in bir Yahudi devleti olarak tanınması, mültecilerin statüsü ve Hamas ile El Fetih’in birliği sorunlarını tartıştı. Mahmud Abbas da, kendisinin ve partisinin bu konular hakkındaki görüşlerini bildirirken, ayrı bir başlık olarak Filistin’in güvenliğinin sağlanması için NATO’nun devreye girmesini istedi.

FİLİSTİN TANINMALI

Abbas, kurulacak bir Filistin devletinde İsrail’in hukuksuz bir biçimde inşa ettiği yerleşimlerin olmaması gerektiğini de belirtti. Abbas ayrıca, Filistin’in bir devlet olarak tanınması konusunu da vurguladı. Birleşmiş Milletler’in İsrail’i yalnızlaştırmak veya meşruiyetini azaltmak yerine iki devletli bir çözüm yolunu zorladığını belirten Abbas, görüşmeler boyunca Filistin devletinin oluşunu hususunda Filistin tarafının üç farklı alternatifi olduğunu söyledi.

YAHUDİLEŞTİRME POLİTİKASI

Mahmud Abbas’ın danışmanı Nimir Hamad’ın yaptığı açıklamada, İsrail İçişleri Bakanlığı’nın Kudüs yakınlarında 4 bin yeni yerleşim inşa etme kararı kınanarak, “karar açıkça, yerleşim politikalarına karşı çıkan uluslararası topluma kafa tutmak ve Filistin topraklarını Yahudileştirmeye yöneliktir” denildi. Mahmud Abbas, geçtiğimiz Eylül ayında da, Filistin topraklarının güvenliğini sağlamak amacıyla NATO veya Lübnan’da görev yapan UNIFIL benzeri “barış” güçlerinin Filistin topraklarına yerleşebileceğini söylemişti. Abbas’ın düştüğü tek çekince, sivil veya asker herhangi bir İsraillinin bu kuvvetlerde görev almamasıydı.

FİLİSTİN’İN ALTYAPI İHTİYACI

İslam İşbirliği Örgütü, Temmuz ayıyla ilgili yayınladığı raporda, Filistin ekonomisinin yapılanma döneminde olduğunu ve Siyonist işgal ekonomisinden bağımsız hareket edebilmesi için altyapıya ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Raporda, özellikle üniversitelerden yeni mezun olanlar arasında işsizlik oranının yükseldiğine dikkat çekildi. İslam İşbirliği Örgütü tarafından yayınlanan ve Filistin Enformasyon Merkezi'ne de ulaşan raporda, Gazze'ye uygulanan ablukanın ve işgal güçlerinin Filistinlilerin ürünlerini ihracına koyduğu yasağın Filistin ekonomisinin gerilemesinde büyük rol oynadığı, işsizlik oranının artmasına ve coğrafi bölgeler arasında bağlantının kopmasına yol açtığı kaydedildi. İşsizlik sorununa çözüm olarak küçük ölçekli projeler için finans sağlanması tavsiyesinde bulunan İslam İşbirliği Örgütü, üniversite mezunlarının Arap ülkelerinde geçici olarak çalıştırılmasını da teklif etti.

Gazze Şeridi'ne gönderilen insani yardım kafilelerine ve bölgede yaşayanların çektikleri sıkıntılara da ışık tutan raporda, elektrik sıkıntısının hâlâ devam ettiği ve içmeye elverişli suya ulaşmanın zorluğu dile getirildi.

BİR AYDA 150 TUTUKLU

Nadi El-Esir El-Filistini, yayınladığı aylık raporunda, Siyonist işgal ordusunun geçen Temmuz ayında 150 Filistinli vatandaşı tutukladığını ve cezaevinde bulunan esirlere yönelik şiddet politikasını da ağırlaştırarak sürdürdüğünü belirtti. Filistinli esirlere yönelik insanlık dışı baskıların sürdüğüne dikkat çeken merkez, esirlerin eğitimden ve ziyaretten mahrum bırakıldığını, çıplak aramalarla küçük düşürüldüğünü, hücrelere ani baskınlar düzenlendiğini, birçok esire işkence edildiğini ve tek kişilik hücrelere konulduğunu ifade etti. Raporda ayrıca, cezaevi idaresinin bazı odalara toplu cezalar verdiği ve hasta esirlerin tedavisinin ihmal edildiği gereken tedavi hizmetinin sunulmadığı belirtildi.

İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ KOVMAK İÇİN ÖNERGE

Ürdün Parlamentosu üyesi on üç milletvekili, Ürdün Meclis Başkanlığı'na Siyonist işgal rejimi büyükelçisinin ülkeden kovulması için önerge verdi. Ürdünlü milletvekilleri ayrıca, Ürdün Hükümeti'ne seslenerek, işgal altındaki Kudüs'te sürdürülen Yahudi yerleşim birimi inşaatı faaliyetlerini kınamasını istedi. Milletvekilleri, Ürdün Hükümeti'ni Siyonist işgal yönetiminin Filistin topraklarında gerçekleştirdiği ihlallere uygun bir misillemede bulunmaya teşvik etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Osmaniye ve Beytüşşebap'ta çatışma

SONRAKİ HABER

Toplumu Gregor Samsa’ya çevirmek istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...