23 Kasım 1999 22:00

Göktepe duruşmasında

   gözler Yargıtay'da

Paylaş
Göktepe duruşmasında gözler Yargıtay'da
Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe'nin polisler tarafından dövülerek öldürülmesiyle ilgili davanın temyiz duruşması için yarın gözler Yargıtay 1.Ceza Dairesi'ne çevrilecek. Daire, 5 sanık polise ceza veren Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını usulden bozmuş, yerel mahkeme de bozma kararına uymuştu.
Göktepe'nin görevi başındayken 8 Ocak 1996 tarihinde İstanbul'da öldürülmesiyle başlayan süreçte, 18 Ekim 1996'da Aydın'da 11 sanıkla yargı aşamasına geçilerek ilk duruşma yapılabilmişti. İlk duruşmaya gösterilen ilgi nedeniyle yargıç öğleden sonra duruşmayı spor salonuna taşımıştı. Daha sonra ise zamanın Adalet Bakanı siyasi yasaklı Şevket Kazan'ın talimatıyla bu uygulamadan vazgeçildi. Güvenlik gerekçesiyle Türkiye'nin "en çok gezen davası" ünvanına sahip bu davada, Afyon Ağır Ceza Mahkemesi 19 Mart 1998'de, Emniyet Amiri Seydi Battal Köse, Şuayip Mutluer, Saffet Hızarcı, Fedai Korkmaz ve Metin Küşat'a "kastı aşan surette adam öldürmek ve faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek" suçlarından 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi.
Ancak bu cezalar Yargıtay tarafından eksik soruşturma gerekçesiyle bozuldu. 1'nci Ceza Dairesi 16 Temmuz 1998'de aldığı kararda; 4 tanığın dinlenmemesi, yargılamanın bazı aşamalarında yargıç, savcı ve katiplerin tutanaklara imza atmamasını bozma gerekçesi yaptı. Daire üyeleri, gerekçeli kararda sanık Murat Polat'ın eyleminin sübuta erdiğinin belirtilmesine karşın kısa kararda beraatine karar verilmesinin çelişkiye yol açtığını da işaret etti.
Afyon'da 6 Mayıs 1999'da görülen ve Göktepe'nin ölümünün 1212'nci gününe rastlayan 25'nci duruşmada, eski kararında ceza verdiği sanıklar arasına Murat Polat'ı da ekleyerek Yargıtay'ın bozma kararına uydu. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi kararında sanık polisler Tuncay Uzun, Fikret Kayacan, Burhan Koç, İlhan Sarıoğlu, Selçuk Bayraktaroğlu isimli sanıklar ise beraat etti.
Yargıtay onarsa kesinleşecek
Yarın yapılacak temyiz duruşmasında, Yargıtay'ın kararı bozması halinde, dava dosyası tekrar Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'ne gidecek. Kararın onanması halinde ise 6 polis hakkında verilen ceza kesinleşmiş olacak.
ÖNCEKİ HABER

Fransız çiftçilerinin önderi Seattle'da

SONRAKİ HABER

Depremzede göçe zorlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...