23 Kasım 1999 22:00

Rusya Çeçenya'da taviz vermiyor

Çeçenya'nın birçok kesimini ele geçiren ve başkent Grozni'yi büyük oranda kuşatan Rusya, diplomatik alanda da sert tavrını sürdürüyor.

Paylaş
Rusya Çeçenya'da taviz vermiyor
Çeçenya'nın birçok kesimini ele geçiren ve başkent Grozni'yi büyük oranda kuşatan Rusya, diplomatik alanda da sert tavrını sürdürüyor.
Rus temsilciler, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bünyesinde Çeçenya ile ilgili tüm görüşmelere karşı olduğunu yineledi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Lavrov, ''Uygun toplantılarda Çeçenya'daki insani durumla ilgili tartışmaya hazırız. Ancak, Çeçenya'daki durum Güvenlik Konseyi'nin gündeminde değildir'' dedi. Lavrov, Çeçenya'dan 4 yılda yaklaşık 500 bin kişinin kaçtığını, ancak bunun son çatışmalar yüzünden değil, Çeçenya'da hüküm süren ''haydutluk'' yüzünden olduğunu öne sürdü. Kanada, Hollanda, Bahreyn ve Malezya gibi bazı ülkeler, Güvenlik Konseyi'nden, Çeçenya'daki durumu yakından takip etmesini istemişlerdi.
Füze saldırısında 13 ölü
Bu arada Rus kara birlikleri, Grozni'nin güneydoğusundaki Avturi ve Meşker-Yurt bölgelerinde önceki gün yeni saldırılar düzenledi. Karadan karaya düzenlenen füze saldırısında, toplam 13 kişinin öldüğü bildirildi. Çeçen askeri basın merkezinden yapılan açıklamada, Avturi'ye yönelik topçu bombardımanında 10, Meşker-Yurt'ta da 3 kişinin öldüğü belirtildi. Açıklamada, bu iki kentin yanında başka Grozni, Argun, Kurçaloy, Sotsin-Yurt ve Geldaguan kentlerinin de bombalandığı kaydedildi.
Rus komutanlar ise kuşatma altında tuttukları Grozni'de bulunan 6000 civarından silahlı Çeçen'in kendileriyle çatışmayacağını ve kenti terk edeceğini tahmin ediyor. Bölgede bulunan Çeçen güçler, bugüne dek yaşanan çatışmalarda ağır silahlarla donatılmış ve havadan desteklenen Rus ordusu karşısında düzenli bir biçimde geri çekildiler.
Kvaşnin: Grozni'ye girmeyeceğiz
Çeçen medyasının 100 bin kişilik olduğunu belirttiği Rus ordusunun yavaş ilerlediği ve 1994-96 yılında yaşanan çatışmalardaki gibi ağır kayıplar vermediği bildiriliyor.
Rus ordusunun komutanı General Anatoli Kvaşnin, Grozni halkının kentin zarar görmesini istemediğini ve bu nedenle Çeçen militanlara kenti terk etmeleri yönünde baskı yapacaklarına inandığını söyledi. Kvaşnin, askerlerinin Grozni merkezine saldırmayacağını da belirtti.
Grozni'yi haftalardır havadan ve karadan ateş altında tutan Rus komutanları, aralık başlarında kentin tamamen sarılmış olacağını belirtiyor.
Ancak bazı gözlemciler, kentin özel bir öneme sahip olmasından dolayı Çeçen milislerin kenti kaybetmemek için sonuna kadar direnebileceklerini dile getiriyor.
Beyaz Saray beklemede
Öte yandan ABD yönetimi, AGİT Dönem Başkanı ve Norveç Dışişleri Bakanı Knut Vollebaek'in Çeçenya'ya giderek temaslarına başlamasını bekliyor. Vollebaek'in bölgeye gidişi AGİT Zirvesi'nde Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov tarafından da kabul edilmişti. Ancak Vollebaek'in bölgeye gidişine Rusya'nın ne zaman izin vereceği konusunda hiçbir netlik bulunmuyor.
ÖNCEKİ HABER

Fransa NATO'da söz hakkı istedi

SONRAKİ HABER

Moskova'ya ekonomik tehdit yolda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...