22 Kasım 1999 22:00

Depremzede sokakta kaldı

Bolu'da, devletten yardım göremeyen halk, kitle örgütlerinin gönderdiği yardım araçları önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Paylaş
Depremzede sokakta kaldı
Bolu'da depremzedeler bölgeye gönderilen yardımlardan alabilmek için dağıtımın yapıldığı araçların önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar.
Kitle örgütlerinin bölgeye gönderdiği çeşitli malzemelerden oluşan yardımları getiren araçların önünde izdiham yaşanırken, dağıtımın sağlıklı yapılabilmesi için zaman zaman polis ve jandarmanın müdahale ettiği gözleniyor. Niğde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndan gelen 15 öğrenci ise yardım dağıtımı ve çadır kurulmasında depremzedelere yardımcı oluyor.
Ankara MESA Koru Sitesi İlköğretim Okulu öğrenci velileri, 2 kamyon gıda ve giyecek malzemesini Karamanlı Mahallesi'ndeki çadırkentte dağıtırken, bir kamyon portakal, elma, soğan ve patatesten oluşan malzemeyi ise Karaçayır Mahallesi'ndeki Mehmetçik'e ait sahra mutfağına teslim ettiler. Bu arada depremzedelerin büyük bölümü çadırlarında kurdukları sobalarda yakmak üzere, binaların enkazları ile sokaklardan tahta ve odun parçaları topluyor.
İhtiyaç listesi
Kriz Merkezi'nden alınan bilgiye göre, bölgede kışa dayanıklı 25 bin çadır, 10 bin çadır peti, 10 bin katalitik radyan soba, 25 bin battaniye, 25 bin uyku tulumu, kuru gıda, kışlık giyim eşyasına ihtiyaç var. Bu arada, Bolu merkez ve Düzce ilçesinde elektrikler kısmen verilmeye başlandı.
Haberleşme ise Bolu'da düzenli olarak sağlanırken, Düzce ve beldeleriyle kısmen yapılabiliyor. Kaynaşlı beldesinde, içme suyu ihtiyacı tankerlerle taşınarak karşılanıyor. Öte yandan, Bolu'da mevcut 25 bin konuttan 20 bininin oturulamaz ve içine girilemez durumda olduğu bildirildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Demirel ve Ecevit'e 'Koç' suçlaması
Orman Bakanlığı 2000 Mali Yılı Bütçesi'nin kabul edildiği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, büyük şirketlere peşkeş çekilen orman arazileri tartışıldı. Orman Bakanı Nami Çağan'ın hiçbir üniversiteye orman arazisi tahsis etmediklerini söylediği komisyonda, FP'li Milletvekili Cevat Ayhan; Demirel ve Ecevit'in Koç'un orman talanı konusundaki sorumsuzluklarını kınadı ve Koç Üniversitesi'nin kurulması için ağaçların katledilmesinin Koç ailesine şeref getirmediğini söyledi.
Demirel ve Ecevit kınandı
Dün, Orman Bakanlığı'nın 2000 yılı bütçesini tartışmak için yapılan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda büyük şirketler tarafından katledilen ormanlar ve ormanların katledilmesine göz yuman politikacılar tartışıldı. Orman Bakanlığı 2000 Mali Yılı Bütçesi'nin kabul edildiği komisyon toplantısında Orman Bakanı Nami Çağan'a eleştiriler sunuldu ve talana aldırmayan politikacılar kınandı.FP'li Cevat Ayhan, toplantıda, Koç Üniversitesi'nin kurulması için ağaçların katledildiğini ve bunun da Koç ailesine şeref getirmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Başbakan Bülent Ecevit'in yargı kararlarına karşın bu olayı görmezden geldiklerini ifade eden Ayhan, basının da olaya gereken ilgiyi göstermediğini söyleyerek bu tutumlarından dolayı Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Ecevit ve basını kınadığını söyledi.
Orman işgalleri durdurulmalı
Komisyon toplantısında orman işgallerine değinen tek isim Cevat Aydın değildi. ANAP'lı Aydın Ayaydın da orman işgallerine değinerek, Orman Bakanlığı'nın İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde bu işgalleri önlemesi gerektiğini söyledi. Kendisine yöneltilen eleştirileri cevaplayan Nami Çağan ise 57. hükümet olarak bugüne kadar hiçbir üniversiteye orman arazisi tahsis etmediğini ve edilmemesi yolunda da bir prensip kararı aldığını söyledi.
Koç Üniversitesi'nin, orman arazisi tahsis edilen tek üniversite olmadığını, başka üniversitelere orman alanı tahsis edildiğini açıklayarak, "Bu üniversitelerle ilgili uyuşmazlıklar sürmektedir. Sabancı Üniversitesi'nin üzerinde bulunduğu alan da orman statüsündedir. Biz artık üniversitelere orman arazisi tahsis etmiyoruz. Sadece ilkokullara alan tahsisinde bulunuyoruz" dedi.
Bıçak kemiğe dayandı
Orman Bakanlığı'nın 2000 Mali Yılı Bütçesi'nin kabul edildiği komisyon toplantısında mevsimlik işçilerin sorunları dile getirilerek, bu işçilerin kadroya alınmasının, en azından da sigortalı olmalarının sağlanması gerektiği söylendi.
Toplantıda ayrıca, ormanı korumak için yasalarda yer alan müeyyidelerin artırılması da istendi. DSP'li Masum Türker, komisyonda yaptığı konuşmada, kapatılan televizyonların cezalı oldukları günlerde özellikle orman ve ağaç sevgisi içeren belgeseller yayınlamaları için düzenleme yapılması önerisinde de bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Demirel kriz tellalı

SONRAKİ HABER

Franz Schubert

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...