22 Kasım 1999 22:00

POAŞ'ın özelleştirilmesi tekel yaratacak

Petrol-İş Sendikası, Petrol Ofisi AŞ (POAŞ)'nin özelleştirmesinin, ekonomi açısından ciddi sorunlara yol açacağını vurguladı.

Paylaş
POAŞ'ın özelleştirilmesi tekel yaratacak
Petrol-İş Sendikası, Petrol Ofisi AŞ (POAŞ)'nin özelleştirmesinin, ekonomi açısından ciddi sorunlara yol açacağını vurguladı. Petrol-İş tarafından yapılan değerlendirmede, milli savunma ve ülke ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan POAŞ'ın özelleştirilmesinin ülke çıkarlarına aykırı olduğu, sendika olarak buna karşı her türlü mücadelenin verileceği ifade edildi. POAŞ'ın, piyasaları düzenleyici rolüne dikkat çekilen değerlendirmede, Sendika'nın POAŞ özelleştirilmesine karşı çıkış gerekçeleri şöyle sıralandı:
  • POAŞ özelleştirildiğinde, toplumun ve ulusal savunmanın gereksinimlerinin karşılanması tehlikeye girecek. POAŞ'ın sorumluluğunda olan askeri amaçlı boru hattı ve akaryakıt tesislerinin işletme, bakım ve korunması görevinin yerine getirilmesinde sorunlar yaşanacak, askeri gereksinimlerin karşılanması yerli-yabancı tekellerin denetimi karşısında olanaksız hale gelebilecektir.
  • Petrol sektörünün bütününü oluşturan TPAO, POAŞ, TÜPRAŞ, BOTAŞ'ın özelleştirmeler yoluyla parçalanması stratejik bir sektörün tekellerin kâr hırsına bırakılması olacağı gibi, aynı zamanda ülke ekonomisi de bundan olumsuz etkilenebilecektir.
  • Tekellerin yeterli kâr getirmediğinden itibar etmediği özellikle Doğu, Güneydoğu, Doğu Karadeniz bölgelerinde ve kırsal kesimde akaryakıt gereksinimini karşılamanın neredeyse olanaksız hale gelebileceği de göz önüne alınmalıdır.
  • Petrol dağıtımı özel sektörün eline geçince Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşları akaryakıt gereksinimlerini peşin ödeme ile karşılamak zorunda kalacak ve Hazine üzerinde büyük bir yük ortaya çıkacaktır.
  • POAŞ'ın özelleştirilmesiyle bugünün değeriyle 100 trilyon liranın oldukça üzerinde kâr kaybı ve yine bu tutarın birkaç katı vergi kaybı olacaktır.
  • ÖNCEKİ HABER

    Asgari Ücret yine belirlenmedi

    SONRAKİ HABER

    2000 'Düyunu Umumiye'si

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...