22 Kasım 1999 22:00

MAI ve küreselleşme karşıtı

   yürüyüş başladı

Paylaş
MAI ve küreselleşme karşıtı yürüyüş başladı
ABD'nin Seattle kentinde 30 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan ve Çoktaraflı Yatırım Anlaşması (MAI)'nın tartışılacağı Dünya Ticaret Örgütü (WTO) toplantısına yönelik dünya çapında düzenlenecek olan protesto gösterilerine hazırlıklar hızlandı. Bu çerçevede Türkiye'de Türkiye MAI ve Küreselleşme Karşıtı Çalışma Grubu da "MAI ve Küreselleşme Karşıtı Yürüyüş" adı altında düzenlediği etkinliğe dün başladı.
"Millenium Round" olarak anılan WTO 3. Bakanlar Konferansı, 30 Kasım'da toplanarak, piyasanın serbestleştirilmesi konusundaki yeni projeler tartışılacak. "Yatırımların güvence altına alınması" bahanesiyle emek, çevre, yurttaş haklarına bir saldırı olan MAI, Millenium Round'un gündemlerinden birisini oluşturuyor.
Bu toplantı da ayrıca tarımın serbest piyasaya açılması gündeme getirilecek. Gelişmekte olan ülkelerin tarımını çökertmeyi hedefleyen WTO, "serbest orman kesimi anlaşması" ile de orman yağmasının önünü açacak.
Böylesine kapsamlı bir saldırıya karşı tüm dünyada tepkiler ortaya çıkmaya başladı. Bu tepkilerin bir provası geçtiğimiz 18 Haziran'da gerçekleştirilmişti. Şimdi dünyadaki birçok ülkede MAI karşıtları yeni bir protesto gösterisine hazırlanıyor.
Bu çerçevede Türkiye MAI ve Kürselleşme Karşıtı Çalışma Grubu da "MAI ve Küreselleşme Karşıtı Yürüyüş" adı altında düzenlediği etkinliklerine dün başladı. Dün İstanbul'dan yola çıkan grupta sendikaların, kitle örgütlerinin, meslek odalarının ve siyasi partilerin temsilcileri yer alıyor.
Grup, 30 Kasım'a kadar İstanbul, Kırklareli, Edirne Tekirdağ, Kocaeli, Adapazarı, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Uşak, Kütahya, Eskişehir, Ankara illerinde bazı yerleşimleri dolaşarak konferans, basın açıklaması vb. etkinliklerle konuyu gündeme getirmeye çalışacak. Ayrıca Seka fidanlığı, Sakarya serbest şehir, İznik (Cargill), Bergama gibi ulus ötesi şirketlerin doğrudan talanına hedef olmuş yerlerde etkinlikler gerçekleştirilecek.
ÖNCEKİ HABER

'Amerikalar Okulu kapatılsın'

SONRAKİ HABER

Asgari Ücret yine belirlenmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...