22 Kasım 1999 22:00

'Amerikalar Okulu kapatılsın'

"Diktatör ve işkenceci okulu" olarak bilinen Amerikalar Okulu (School Of Americas)'nun kapatılmasını isteyen binlerce kişi, bir protesto gösterisi düzenledi.

Paylaş
'Amerikalar Okulu kapatılsın'
"Diktatör ve işkenceci okulu" olarak bilinen Amerikalar Okulu (School Of Americas)'nun kapatılmasını isteyen binlerce kişi, bir protesto gösterisi düzenledi. 1984 yılında Panama'dan Atlanta yakınındaki Fort Benning'e taşınan okulun, bugüne kadar Latin Amerika için diktatör ve katil yetiştirmekten başka işe yaramadığını belirten göstericiler, "Bu savaş okulunun kapanmasını istiyoruz" dediler.
Her yıl yapılacak
Öğrencileri El Salvador'da 6 rahibi ve bir hizmetliyi ve hizmetlinin 15 yaşındaki kızını öldürmekten yargılanan okulun kapatılması talebiyle önceki gün gerçekleştirilen gösteriye yaklaşık 10 bin kişi katıldı.
Göstericiler, okul tamamen kapatılıncaya kadar her yıl, rahiplerin ölüm yıldönümünde protesto için okulun önünde toplanacaklarını bildirdiler.
Kara cübbeler
Göstericilerden bazıları, okulun başını çektiği kontra faaliyetlerini anımsatmak amacıyla kara cübbeler ve beyaz maskeler giydiler. Üzerlerinde on yıl önce öldürülen rahiplerin isimlerinin yazılı olduğu haçlar taşındı. ABD'de popüler bir televizyon şovunda ABD Başkanı'nı canlandıran Aktör Martin Sheen'in, "ABD Başkanı olarak, bu okulun ebediyen kapatılmasını emrediyorum" sözleri göstericilerden güçlü alkış topladı.
Amerikalar Okulu, Latin Amerika ülkelerinden CIA tarafından seçilen "yetenekli" asker ve polis şeflerine kontrgerilla eğitimi veriyor. Okulun eski öğrencileri arasında, uyuşturucu kaçakçılığı suçundan ABD'de hapiste olan Panama diktatörü Manuel Noriega ve Arjantin'in eski askeri diktatörü Leopoldo Galtieri de bulunuyor.
Askeri yetkililer ise, okulun Latin Amerika'da "demokrasinin gelişmesine yardım ettiğini" savunarak, Fort Benning'den taşınsa bile başka bir yerde mutlaka yeniden açılacağını belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

'Üçüncü Yol'cular toplandı

SONRAKİ HABER

MAI ve küreselleşme karşıtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa