22 Kasım 1999 22:00

İvanov Kosova'yı hatırlattı

Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Batılı liderlerin Çeçenya konusunda Rusya'yı eleştirme nedeninin, Kosova'yı unutturma çabası olduğunu söyledi.

Paylaş
İvanov Kosova'yı hatırlattı
Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, batılı liderlerin Çeçenya'daki Rus operasyonlarını gündeme getirerek, Kosova'daki durumu unutturmak istedikleri suçlamasında bulundu.
İvanov, ORT televizyonuna verdiği demeçte, "Kosova'daki durum, NATO operasyonlarından öncesine göre potansiyel olarak daha ciddi boyutlarda. Oradaki sorunlar çözülmedi. NATO ülkeleri bu hatayı hatırlamak istemiyorlar" diye konuştu.
'Amaçları bizi sınırlamak'
İvanov, demecinde batılı basın organlarını da eleştirerek, Çeçenya'daki olayları tek yanlı yansıttıklarını kaydetti. Rus bakan, "Batıdaki bazı güçler Kuzey Kafkasya'daki durumdan faydalanarak, Rusya'nın dış politikasını sınırlamak istiyorlar" dedi. Rusya Dışişleri Bakanı İvanov, batılı liderlerden, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)'nın İstanbul Zirvesi'nde Rusya'nın Çeçenya operasyonuna yönelik gündeme gelen eleştirilerin temelinde de bu düşüncenin yattığını savundu.
Stratejistlerin görüşü
Öte yandan, batılı stratejistler, ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin Çeçenya sorunuyla daha da kötüleştiğine dikkat çektiler. Washington'daki siyasi gözlemciler, NATO'nun Kosova saldırısıyla soğuyan Amerikan-Rus ilişkilerinin, AGİT Zirvesi'nde gerginlik yaratan Çeçenya sorunuyla iyice gerilediği yorumunda bulundular.
Pentagon kaynaklarına yakın Carnegie Vakfı'ndan Rusya uzmanı David Kramer, "AGİT Zirvesi'nde Çeçenya konusunun ele alınmasının ABD-Rusya ilişkilerine olumsuz etkisi oldu. Konunun AGİT Zirvesi'nde ele alınması, Çeçenya'daki sorunun çözümlenmesine yardım etmeyecek ve hatta durum daha da kötüleşecek" dedi.
Moskova'da 'birikim'
Çeçenya sorununun, Rusya'yı batıdan uzaklaştıran politikaların eseri olduğunu savunan Kramer, NATO'nun genişlemesi, Irak'ta anlaşma olmaması, Rusya'ya yönelik İran'a teknoloji transferi ve IMF kredilerine ilişkin suçlamaların Moskova üzerinde birikim yarattığını söyledi.
Washington'daki Nixon Merkezi'nden Dimitri Simes de, ABD'nin Rusya ile ilişkilerindeki bozulmaya dikkat çekti.
Simes, ABD'nin Rusya'yı "kontrolden çıkmış ve demokrasiden uzaklaşmış" olarak gördüğünü, Rusya'nın ise ABD'ye, "süper gücünü istediği gibi kullanan ve Rusya'da reformları desteklese de aslında Rusya'nın altını oymaya çalışan bir devlet" olarak baktığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Öğretmen: 'Yeterliyim'; öğrenci: 'Yetersizsin'

SONRAKİ HABER

'Üçüncü Yol'cular toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...