21 Kasım 1999 22:00

Lastik işkolunda kanser yaygın

Lastik-İş İzmir Şube Başkanı Atilla İlmian, lastik, petrol ve kimya işkollarında çalışan birçok kişinin akciğer ve mide kanserine yakalandığını bildirdi.

Paylaş
Lastik işkolunda kanser yaygın
DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Atilla İlmian, lastik, petrol ve kimya işkollarında çalışan işçiler arasında akciğer ve mide kanserine yakalananların sayısının oldukça yüksek olduğunu bildirdi.
İlmian, yaptığı açıklamada, lastik, petrol ve kimya işkollarında 125 bin işçinin çalıştığını ifade ederek, bu işçilerden 26 bininin Lastik-İş'e, 50 bin kadarının da Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası'na üye olduğunu kaydetti. 125 bin işçiden 76 bininin örgütlü olduğunu dile getiren İlmian, söz konusu işkollarının gerek işçi sağlığı gerekse iş kazaları açısından riskli olduğunu, bu nedenle de özellikle örgütsüz işçilerin çalışma koşullarının çok ağır olduğunu söyledi.
Denetim eksikliği yüzünden örgütsüz işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliğinin uygulanamadığını kaydeden Atilla İlmian, lastik, petrol ve kimya işkollarında yer alan işyerlerinde gerekli önlemlerin alınmaması halinde işçilerin sağlıklarının tehlikeye girdiğini ve ağır hastalıklara yakalandıklarını belirtti.
İlmian, bu işkollarında çalışanların kanserojen ve kimyevi maddelerle sürekli temas halinde olduklarını dile getirerek, bu konuda akü fabrikalarını örnek verdi. Akü fabrikalarının yüzde 90'ındaki çalışanların örgütsüz olduğuna dikkati çeken İlmian, "Aküde kurşun ve asit var. Asit kurşunu eritince kurşun buharlaşıyor. İşçiler de bunu farkında olmadan soluyor. Bunun sonucunda da kandaki kurşun oranı yükseliyor ve işçinin ölümüne kadar uzayan kötü sonuçlar ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Önlem alınmalı
İşçilerin koruyucu maske takmasının ve söz konusu işyerlerinde havalandırma tertibatının kurulmasının önemine işaret eden İlmian, ancak fabrikaların çoğunda bu önlemlerin yerine getirilmediğini kaydetti.
İlmian, bu işçilerin zamanla akciğer ve mide kanseri, solunum yolu ve kan hastalıklarına yakalandıklarını ifade ederek, kanser hastası işçilerin sayısının oldukça yüksek olduğunu bildirdi.
Örgütlenmenin önü açılmalı
İş kazaları açısından da bu işkollarındaki işyerlerinin önemli sorunlar içerdiğini vurgulayan Atilla İlmian, kazaların çoğunlukla pres, kırıcı ve mikser makinelerinin bulunduğu işyerlerinde meydana geldiğini söyledi. İşçilerin bu makineler yüzünden el ya da kollarını kaybettiklerini, bazen de ölümle sonuçlanan kazaların ortaya çıktığını anlatan İlmian, işyerlerinde gerekli önlemlerin alınmasının önemini vurguladı. Atilla İlmian, işyerlerindeki denetimlerin artırılmasını ve örgütlenmenin önünün açılmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Gözler Meral muhaliflerinde

SONRAKİ HABER

Mersin işçisi de çözümü Ankara'da arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...