21 Kasım 1999 22:00

Gözler Meral muhaliflerinde

Türk-İş yönetimini başarısızlıkla suçlayan ve Meral dışında bir başkan adayı belirlemek amacıyla oluşturulan muhalifler, bugün Tes-İş'te 3. kez bir araya gelecekler.

Paylaş
Gözler Meral muhaliflerinde
Türk-İş Genel Kurulu'na az bir süre kala gözler Tes-İş Genel Merkezi'nde Bayram Meral muhaliflerinin bugün yapacağı toplantıya çevrildi. Toplantıda her kesimi kucaklayan, ilkeli bir listenin oluşturulması durumunda Meral'in şansının kalmayacağı ifade ediliyor.
İlki 10 Kasım'da Afyon'da, ikincisi 15 Kasım'da Ankara'da yapılan toplantılarda kimin başkan ya da yönetim kurulunda yer alacağından çok, Türk-İş yönetiminin icraatlarının ve bundan sonra ne yapılması gerektiğinin konuşulduğu öğrenildi.
Sermayenin saldırılarını ulusal ve uluslararası düzeyde artırdığı ve saldırıların giderek artacağının dile getirildiği toplantılarda, prensip ve ilkelerin neler olması gerektiği konuşularak, Türk-İş yönetiminin nasıl bir temel üzerinde oluşturulması gerektiğinin ele alındığı ifade edildi.
Muhaliflerin bugün yapacağı toplantıda, temel ilke ve program belirlendikten sonra genel başkan adayı ve yönetim kurulu listesinin oluşması bekleniyor. "İyi bir Türk-İş için kararlı bir tutum gerekiyor" diyen kimi sendikacılar, Mustafa Özbek ve ve Bayram Meral'in dışında, sınıfın sorunlarına sahip çıkacak bir yönetim oluşturulabileceğine dikkat çekiyorlar.
Siyasi görüşü ne olursa olsun sendikacılarda, şimdiki Türk-İş yönetiminden büyük bir rahatsızlık olduğu ifade edilirken, gidişten rahatsız olan ancak Bayram Meral'den yana tavır belirleyecek olan bazı sendikacıların da "Daha iyisini bulamıyorsak, taşları yerinden oynatmanın gereği yok" dedikleri de aktarılıyor.
Belirleyici sendikalar
Genel kurulda delege sayıları bakımından belirleyici rol oynayacak olan Tes-İş, Tek Gıda-İş, Belediye-İş, Petrol-İş ve Genel Maden-İş sendikalarının tavırları da henüz belli olmamakla birlikte, kendilerini de kucaklayan bir oluşuma 'hayır' demeyecekleri ifade ediliyor.
Öte yandan resmi olarak adaylığını açıklamayan Bayram Meral ise kendi başkanlığında yönetim kurulu oluşturma çabalarını sürdürüyor. Bayram Meral'in listesine, mevcut Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç ile birlikte Tes-İş, Tek Gıda-İş, Belediye-İş veya Türkiye Maden-İş sendikalarından birer temsilciyi almayı düşündüğü öğrenildi.
Ancak, aynı sendikaların Meral'in yönetimini eleştirerek, muhaliflerin içinde yer almaları da dikkat çekici.
Tek liste ama nasıl?
Bayram Meral de, muhalifleri de genel kurula tek listeyle gidilmesinden yanalar. Ancak, nasıl bir tek liste oluşturulması gerektiği ve kimlerin yer alacağı konusunda henüz her iki kesimde de net bir açıklama olmadı. Muhaliflerin bugün yapacağı toplantıda alınacak kararlar ve listenin oluşturulması durumunda, bundan sonraki tartışmalara ve kulislere bunun yön vereceği söyleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Öcalan için karar bu hafta

SONRAKİ HABER

Lastik işkolunda kanser yaygın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...