21 Kasım 1999 22:00

Öcalan için karar bu hafta

İdam cezasına çarptırılan PKK lideri Abdullah Öcalan'la ilgili nihai karar perşembe günü açıklanacak. Yargıtay, görüşlerini 25 Kasım'da açıklayacağını bildirmişti.

Paylaş
Öcalan için karar bu hafta
İdam cezasına çarptırılan PKK lideri Abdullah Öcalan'la ilgili nihai karar perşembe günü açıklanacak. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ankara DGM'nin idam kararına ilişkin görüşlerini; duruşmalı işlerin fazlalığı, davanın niteliği ve dosya hacmini gözeterek 25 Kasım'da açıklayacağını bildirmişti. Daire, Öcalan'ın idamını onaylarsa hüküm kesinleşecek, ancak cezanın infazı için kararın TBMM Genel Kurulu'nda da onaylanması gerekiyor. Son sözü ise Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel söyleyecek.
Kenya'da CIA ve MOSSAD desteğiyle düzenlenen operasyon ile 16 Şubat 1999'da Türkiye'ye getirilen Öcalan, İmralı Adası'na yerleştirildi ve halen orada tutuluyor. 31 Mayıs'ta İmralı'da hazırlanan özel duruşma salonunda başlayan ve aralıksız yapılan 9 duruşmanın sonunda Ankara 2 No'lu DGM 29 Haziran 1999'da tarihi kararını açıkladı. Ankara DGM Öcalan'ı, TCY'nin 125. maddesi uyarınca idam cezasına çarptırdı. İdam kararı kendiliğinden temyize tabi olduğundan konu Yargıtay'ın gündemine geldi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin belirlediği 7 Ekim'de ilk duruşma yapıldı, ancak sanık avukatlarının mazeret bildirerek gelmemeleri üzerine savunma yapılamadı. Daire Başkanı Demirel Tavil duruşmayı 21 Ekim'e erteledi.
Öcalan: "PKK TC'ye karşı değil"
Yaklaşık 4 saat süren 21 Ekim'deki savunmada Öcalan'ın avukatları tarihi bir dönemden geçildiğini belirterek, Kürt sorununa demokratik çözüm bulunması için Tavil başkanlığındaki heyete büyük rol düştüğünü söylediler. Av. İrfan Dündar, Öcalan'ın 30 sayfalık savunmasını okudu. Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin değiştiğini ileri süren Öcalan, PKK'nin eylemlerinin cumhuriyete karşı olmadığını söyledi. Duruşma sonunda Daire Başkanı Tavil, 25 Kasım'da kararı açıklayacağını belirtti.
İnfaz, Meclis'e bağlı
Hakkında verilen idam cezası onanırsa Öcalan'ın "karar düzeltme" isteminde bulunma hakkı var, ancak istemi öncelikle inceleyecek olan Başsavcı Vural Savaş'ın buna onay verme olasılığı düşük görünüyor. İstemi reddedilmesi durumunda Öcalan için iç hukuk yolları tamamlanmış olacak ve dosya Adalet Bakanlığı üzerinden TBMM Başkanlığı'na gönderilecek. Hükmün infaz edilip edilmeyeceğine ise Genel Kurul'da karar verilecek. TBMM'den bu yönde çıkacak yasa Cumhurbaşkanı Demirel'in önüne gidecek. Demirel'in de veto etmemesi durumunda idam kararı, infazı için Ankara DGM Başsavcılığı'na gönderilecek.
Yargıtay'ın kararı bozması halinde, Öcalan Ankara 2 No'lu DGM tarafından yeniden yargılanacak.
ÖNCEKİ HABER

Çiller'in kıratının çiftesi pek oldu

SONRAKİ HABER

Gözler Meral muhaliflerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...