21 Kasım 1999 22:00

Çiller'in kıratının çiftesi pek oldu

DYP'nin 6. Olağan Kongresi'nde ezici çoğunlukla genel başkanlığa seçilen Çiller, GİK'i de istediği isimlerden oluşturdu.

Paylaş
Çiller'in kıratının çiftesi pek oldu
Barış Erbektaş - Barış Kaygısız
DYP'nin önceki gün Atatürk Spor Salonu'nda toplanan 6. Olağan Kongresi'nde DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ezici çoğunlukla genel başkanlığı kazanmasının ardından Genel İdare Kurulu, Merkez Karar Kurulu, Yüksek Haysiyet Divanı'nı da istediği isimlerden oluşturdu.
18 Nisan seçimlerinden kısa süre sonra 7 ciltlik 'İkinci Demokrasi Programı'nı hazırlayan seçim yenilgisini üzerinden atmaya çalışan Çiller, kongrede 'Çiller demokrasisi'ni gösterdi. 'Ağır top', 'güçlü muhalif', 'çatlak ses' tanımlamaları da bu kongreyle birlikte Çiller'in kıratından çifte yemiş oldu.
Çiller, kongrede DYP'ye 'hakim' olduğunu gösterdi. 1228 delegenin oy kullandığı ve 1205 oyun geçerli sayıldığı genel başkanlık seçimlerinde, Çiller 922 oy alırken, Toptan 280 oyda kaldı. Diğer adaylar Servet Harputoğlu (2 oy), İsmet Seferoğlu (1 oy) ve Nurullah Aydın'ın (oy bile alamadı) ise seçimlerde esamelerinin okunmaması "İsim yapmak için aday olmuşlar" yorumlarına neden oldu.
Çiller, galibiyetinin ardından eskortlar eşliğinde yeniden kongreye gelerek 'zafer' konuşması yaptı. Çiller, "DYP'de yarından itibaren yeni bir dönem başlatıyoruz. Buradan çıkan sonuç, milletin kurtarıcılarının ilk nal sesleridir" sözleriyle 'muhalif'lere de nal seslerini duyurdu.
'Delege satılık mı!'
DYP Genel Merkezi tarafından, kongreden günlerce önce Ankara'nın en lüks otellerinde ağırlanan delegeler, Çiller'in yüzünü kara çıkarmadı. Çiller yanlıları, sandık başlarında nöbet tutarak tüm delegelerin kime oy verdiğini kontrol etti. Çiller'e oy veren delegeler, sandıktan çıktıktan sonra diğer oy pusulalarını Çiller'in görevlendirdiği kişilere göstererek "Çillere verilen oyu" kanıtlamış oldular. Uygulamanın, kongrelerde satın alınan delegenin kontrol edilmesinde kullanılan bir yöntem olması dikkat çekti. Sandıklarda bu gelişmeler yaşanırken Toptancılar, Çillercilerle kavgaya tutuştu. Tekmeli, yumruklu kavgada Toptan grubu yaygara koparırken, Çiller grubu yumruklarını konuşturdu.
Çiller silip süpürdü
GİK, Merkez Karar Kurulu ve Yüksek Haysiyet Divanı üyelikleri için yapılan seçimlere ise saat 21.00 civarlarında geçildi. Seçimlere için çevresi siyah yıldızlı Toptan'ın listesi ile çevresi kırmızı yıldızlı Çiller'in listesi girdi. Toptan'ın genel başkanlığı kaybetmesinden kısa süre sonra Toptan'ın listesinde yer alanların büyük bölümü istifa dilekçelerini Divan'a verdi. Divan, bu listenin çoğunluğunun istifalardan oluştuğunu ve listenin geri çekilip çekilmeyeceğini sordu. Ancak kongre salonunda Toptan'ın listesini geri çekebilecek yetkili bir Toptan'cı yoktu. Bu yüzden iki liste seçime girdi.
DYP'li 75 il başkanı tarafından 'hazırlanan' Çiller'in listesi seçimlerde fire vermedi. GİK'e seçilen 40 üyeden Ümran Akkan, Yusuf Bahadır ve Sabri Güner'in dışında 37 kişinin milletvekillerinden oluşması ve Çiller'in listesinde eski GİK'ten sadece 17 isme yer vermesi dikkat çekti.
Seçimlerde en yüksek oyu (827), Tansu Çiller tarafından milletvekili aday listesine konulmayan, Trabzon eski Milletvekili Yusuf Bahadır aldı. Özellikle 18 Nisan seçimlerindeki milletvekili aday listeleri nedeniyle teşkilatın boy hedefi haline gelen Hasan Ekinci, Çiller'in listesinde delegelerden ez az oyu alan isim oldu. Ekinci 576 oy alarak GİK'e girebildi.
ÖNCEKİ HABER

Susurluk'ta 'kazalar' zinciri

SONRAKİ HABER

Öcalan için karar bu hafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...