21 Kasım 1999 22:00

Susurluk'ta 'kazalar' zinciri

3 Kasım 1996'daki Susurluk kazasının ardından, adı Susurluk soruşturmalarında geçen bir çok kişi "kaza geçirerek" öldü.

Paylaş
Susurluk'ta 'kazalar' zinciri
FP Gaziantep Milletvekili ve geçen dönem kurulan Susurluk Araştırma Komisyonu Sözcüsü Mehmet Bedri İncetahtacı, dün sabah geçirdiği trafik kazası sonucu öldü. Bu kaza 3 Kasım 1996'da yaşanan bir trafik kazası ile ortaya çıkan ve kontrgerilla konusunda bir çok bilginin açığa çıktığı Susurluk soruşturmalarında adı geçenlerin geçirdiği kazaların sonuncusu oldu. İncetahtacı'nın ölümünün ardından gazetemize açıklama yapan komisyonun CHP'li üyesi Fikri Sağlar, kendisinin de 15 gün önce şüpheli bir kaza geçirdiğini ve Susurluk Komisyonu'nda görev yapanların "kaza" sonucu ölümünden bugünkü hükümetin sorumlu olduğunu söyledi.
Cenazesi Adli Tıp'ta
Bedri İncetahtacı, dün sabah havayoluyla Almanya'nın Köln kentine hareket etmek üzere Esenboğa Havalimanı'na giderken geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. Esenboğa Havalimanı yolunda saat 06.30 sıralarında kontrolü kaybederek refüje çıkan İncetahtacı, takla atarak refüjde bulunan direklere çarptı. Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırılan İncetahtacı'nın kafa travması nedeniyle kaza yerinde yaşamını yitirdiği bildirildi. FP Genel Başkanı Kutan ile İncetahtacı'nın eşi Raaf ve oğlu Yahya İncetahtacı, Bedri İncetahtacı'yı hastane morgunda teşhis ettiler. Kazanın duyulmasının ardından çok sayıda FP yöneticisi ve partililer, hastaneye akın etti. İncetahtacı, daha sonra ambulansla Adlı Tıp Morgu'na kaldırıldı.
Sağlar: Ölümden döndüm
Fikri Sağlar'ın da yaklaşık 15 gün önce ciddi bir trafik kazasıyla karşı karşıya kaldığı ve maruz ölümden döndüğü ortaya çıktı. Sağlar, geçirdiği kazayı gazetemize anlattı ve yaklaşık 15 gün önce Otoyol'daki İncek Kavşağı'nda bir TIR'ın kendisini sollayıp aracının yolunu kesecek şekilde önüne diriksiyon kırdığını, kendisinin de TIR'dan kaçmaya çalışırken bariyerlere çarpıp şarampole uçtuğunu söyledi. Kazanın ardından TIR'ın kaçmış olmasına ve bir daha bulunamamasına dikkat çeken Sağlar, "Yaşadığımın benzeri bir kaza bundan iki yıl önce yaşandı. İçinde bulunduğum koruma arabasının ön tekeri kırıldı. Bu trafik kazasından sonra sakin kalmak mümkün değil" dedi.
Bugünkü hükümet sorumlu
Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'ın da korumasının alındığını anlatan Sağlar, "Koruma ile ilgili araç istemini bir yıldır sürdürüyorum. Ancak bir yanıt yok. Yasaların gereğini yerine getirmiyorlar. Bunlar çetelerle işbirliği içinde" dedi. Sağlar, İncetahtacı'nın ölümünden kuşkulandığını, herkesin kafasında soru işaretleri bıraktığını, bu ölümün araştırılması gerektiğini, ölüm sebebi ne olursa olsun Susurluk Komisyonu'nda görev yapanların ölümlerinden bugünkü hükümetin sorumlu olduğunu söyledi. Sağlar, eğer Susurluk Komisyonu üyelerinin başına benzer bir kaza ya da olay gelirse sorumlusunun Başbakan olacağını dile getirdi.
Raportörün kuşkulu ölümü
İncetahtacı'nın kaza sonucu ölümü ve Fikri Sağlar'ın geçirdiği kazada, daha önce Susurluk ile ilgili kişilerin yaşadıkları kazalarda ölümünü hatırlattı. Susurluk Raportörü Hakim Akman Akyürek, 8 Aralık 1997 günü, Susurluk kazasına benzer bir şekilde ölmüştü. Çarptığı kamyonun şoförü, Akyürek'in başka bir otomobil tarafından sıkıştırılınca kendisine çarptığını söylemişti. O dönem açıklama yapan Elkatmış ve Sağlar, olayın kaza olamayacağını, Akyürek'in çok şey bildiğini söylemişlerdi.
Yeşil'in bağlantılarını araştırıyordu
Akyürek, ölümünden önce "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın hesabına, Ankara'daki bankalara para gönderen kişinin kim olduğunu araştırıyordu. Ayrıca Akyürek, Abdullah Çatlı'nın, Kemal Yazıcıoğlu'nu, İzmir Emniyet Müdürlüğü görevindeyken makamında ziyaret ettiğini açıklamıştı.
Çatlı'nın, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile görüştüğünü ve Özer Çiller'in bu görüşmeyi kameraya aldırdığını, ayrıca bantının da Çillerler'de olduğunu belirten Akyürek, Yılmaz hükümetinin bakanlarından biri ile Çatlı'nın göbek atarken çekilmiş görüntülerinin kimde olduğunu bildiğini söylemişti. Akyürek'in bir başka iddiası da, Çatlı'nın, Susurluk'ta ölmeseydi, 4 Kasım 1996 günü, İstanbul'da, Hüseyin Kocadağ'ın İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne atanması konusunu görüşmek için Özer Çiller'le buluşacağı idi.
MİT mensubu da kazada öldü
Akyürek'in öldüğü kazadan 4 ay önce de, 29 Ağustos 1997 günü, Bilecik-Bozüyük yakınlarında, emekli MİT mensubu Ertuğrul Berkman otomobiliyle ağaca çarparak ölmüştü. Berkman'ın ölümüne yol açan kazanın, bir başka araç tarafından takip edilmesi nedeniyle gerçekleştiği açıklanmıştı.
MİT tarafından gizlenmeye çalışılan kazada ölen Berkman, Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu'nda komisyon üyelerine çeteler hakkında ayrıntılı bilgi vermişti.
Öte yandan, JİTEM'in kurucularından olduğu bilinen emekli Tuğgeneral İsmet Yediyıldız 6 Kasım'da Trabzon'da geçirdiği trafik kazası sonucu ölmüştü
ÖNCEKİ HABER

Osmanlı'dan günümüze tezhip

SONRAKİ HABER

Çiller'in kıratının çiftesi pek oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...