21 Kasım 1999 22:00

Ormanlara yasal tehdit

Harita ve Kadastro Mühendisleri'nin düzenlediği panelde, yasal boşluklarla ve bazı yasalarla ormanların devlet tarafından talan edildiğine dikkat çekildi.

Paylaş
Ormanlara yasal tehdit
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri tarafından düzenlenen "Kaybolan Orman Alanlarımız" başlıklı panelde, yasal boşluklardan ve bizzat bazı yasalardan kaynaklı olarak ormanların devlet tarafından talan edildiğine dikkat çekildi.
Önceki gün İnci Otel'de düzenlenen ve TMMOB Harita Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ensar Kılıç'ın yönettiği panele, TMMOB 2. Başkanı Celal Beşiktepe, Tapo ve Kadastro Genel Müdürü Yardımcısı Orhan Özkaya, Prof. Dr. Tahsin Tokmanoğlu ve Doç. Dr. Yücel Çağlar katıldı.
Prof. Dr. Tahsin Tokmanoğlu, ülkenin ekonomisinin düzelmesi için önce ülke kaynaklarının iyi kullanılması gerektiğini belirterek, ülkede kaynaklarını gösteren planların oluşturulmamasından dolayı kaynakların verimli kullanılmadığını söyledi. Orman arazilerinin iyi tespit edilemediğini ve yasaların ormanları korumak için yetersiz kaldığını belirten Tokmakoğlu, yasaların boşluğundan yararlanarak orman arazilerinin bizzat devlet yetkilileri tarafından talan edildiğini vurguladı.
Doç. Dr. Yücel Çağlar da, orman alanlarının sadece ağaçlardan oluşmadığını belirtirken, var olan tarlalarında orman alanı olarak kabul edilebileceğini belirtti. 1986 yılında getirilen "Orman alanları köylülere açılabilir" hükmünün hukuksal olarak ormanların kapılarını tefecilere açtığına dikkati çeken Doç. Dr. Çağlar, yasanın verdiği boşluklar nedeniyle orman talanlarının meşrulaştırıldığını söyledi.
"Ben kaybolan orman alanı demek istemiyorum, yağmalanan orman alanlarımız demek istiyorum" sözleri ile konuşmasına başlayan Orhan Özkaya ise, 1982 Anayasası'yla getirilen "af yasaları"nın talanı teşvik ettiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Asgari Ücret Komisyonu

SONRAKİ HABER

Direne direne kazanacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...